Nederlandse rechters geen grootverdieners

Delen:

Geldzak1Nederlandse rechters behoren in Europa niet tot de grootverdieners. Uit onderzoek van de European Commission for the Efficiency for Justice blijkt dat rechters in de hoogste rechtscolleges in Noorwegen, Italië en Ierland beduidend meer verdienen dan hun Nederlandse collega’s. Een raadsheer in de Hoge Raad heeft een bruto jaarinkomen van 129.000 euro. In Noorwegen en Ierland is dit respectievelijk 212.000 en 197.000 euro. In het onderzoeksrapport worden de justitiecijfers van 45 Europese landen vergeleken.

De nieuwe cijfers leren ook dat Nederland met 53,4 procent vrouwelijke rechters Europees gezien helemaal niet zo hoog scoort, plaats achttien op de ranglijst. Zeventien Europese landen kennen een hoger percentage vrouwelijke rechters. Onder meer in Frankrijk en Polen is het aandeel vrouwen groter.

Nederland voert de ranglijst wel aan als het gaat om het aantal rechtszaken dat met gesubsidieerde rechtsbijstand wordt gevoerd. Zowel het aantal zaken met rechtsbijstand als het subsidiebedrag per zaak, is hier het hoogst.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven