Nederlandse rechters wereldtop

Delen:

Beeld bij Nederlandse rechters wereldtopNederlandse rechters staan in de wereldtop. Ze doen hun werk erg goed en discrimineren niet. Ook is het Nederlandse rechtssyteem niet corrupt. Dit blijkt uit de jaarlijkse index van het World Justice Project. Die organisatie vergelijkt de kwaliteit van rechtspraak wereldwijd. Net als vorig jaar staan Nederlandse rechters op de vijfde plek in deze wereldranglijst. Alleen de Scandinavische landen doen het beter, met Denemarken op nummer 1.

Als het gaat over de toegang tot de rechtspraak en de vraag in hoeverre de rechtspraak vrij is van corruptie, discriminatie en politieke invloed, staat Nederland zelfs op de eerste plaats. De enige niet-Europese landen in de top 10 zijn Nieuw-Zeeland en Singapore.

Opmerkelijk is de lage klassering van Italië: dat scoort met een 35ste plaats nog slechter dan Roemenië, Georgië en de Verenigde Arabische Emiraten. Turkije eindigde op plaats 99. Venezuela (113e) scoort het slechtst in de index.

Voor de index ondervraagt het World Justice Project in elk land 1000 respondenten. Ook worden experts over de hele wereld geïnterviewd om een goed beeld te krijgen van de manier waarop de samenleving het rechtssysteem ervaart.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven