Nederlandse Staat verkoopt Propertize

Delen:

De Nederlandse Staat verkoopt Propertize, voorheen SNS Property Finance,  aan een consortium van Lone Star en J.P. Morgan. NLFI is de stichting die de aandelen van genationaliseerde financiële instellingen beheert en het verkoopproces namens de verkoper, de Nederlandse Staat, heeft uitgevoerd. De koopprijs bedraagt 895,3 miljoen euro waarvan 22,5 miljoen euro voorwaardelijk. Propertize kwam bij de nationalisatie van SNS REAAL in 2013 in handen van de Nederlandse Staat. Op 31 december van datzelfde jaar werd Propertize verzelfstandigd en kreeg zij een kapitaalinjectie van 500 miljoen euro van de Nederlandse Staat. De overdracht vindt naar verwachting in september 2016 plaats.

Adviseurs Stichting Administratiekantoor beheer financiële instellingen NLFI:
NautaDutilh (Lieke van der Velden, Leo Groothuis, Joost Kloosterman, Olaf Baks, Arief van Rhee, Frans van der Eerden, Nico Blom, Edward Rijnhout, Petra Zijp)

Adviseurs JP Morgan:
Freshfields Bruckhaus Deringer (Thijs Flokstra, Harald Spruit, Jeffrey Rubinoff, Job van der Pol, Ivo van Dijk, Leonie Persant Snoep, Noor Blauw, Julian Brun, Rosemary Lobley)

Adviseurs Lone Star:
DLA Piper (Barbara van Hussen), Vinson & Elkins (Paul Dunbar, Ian Frost)

Lieke van der Velden, dealmaker voor NautaDutilh: “Met deze transactie is weer een belangrijke stap gezet in het afbouwen van het belang van de Nederlandse Staat in genationaliseerde financiële instellingen. Wij zijn trots dat wij als NautaDutilh daar weer een bijdrage aan mochten leveren, net als bij de beursgang van ASR die in juni plaatsvond.  Het was een bijzondere transactie met een kleurrijk palet aan juridische vraagstukken, waarin wij als kantoor NLFI met onze brede expertise op alle relevante onderwerpen konden bijstaan. Nog meer dan anders vindt een dergelijke deal plaats in het publieke domein, steeds met afweging van alle publieke belangen. 
Meest bijzonder was het moment waarop de bindende biedingen binnen kwamen. Pas dan weet je echt dat je een op handen zijnde deal hebt.” 

Leo Groothuis, dealmaker voor NautaDutilh: “Door onze actieve rol in de financiële sector kennen we NLFI eigenlijk al vanaf de oprichting. Zo hebben we nauw met NLFI samengewerkt in onze begeleiding van a.s.r. bij haar beursgang eerder dit jaar. Propertize heeft een portefeuille aan vastgoedleningen, waarvan een substantieel deel ‘non performing’ is. Deals met non-performing loans (ofwel NPL transacties) vinden vaker plaats als asset deal, maar in dit geval neemt het consortium Propertize als geheel over, inclusief alle historische aansprakelijkheden. Een mooi resultaat voor de Nederlandse Staat omdat de Staat zo niet langer bloot zal staan aan die aansprakelijkheden. En mooi voor de werknemers van Propertize, omdat Propertize zich in een afbouwfase bevond, terwijl het consortium een nieuwe toekomst biedt. 
Daarnaast was het ‘regulatory’ aspect bijzonder. Propertize opereert thans onder toezicht van DNB, onder een zogeheten ‘afbouw’-vergunning. Mede als gevolg van de transactie komt die specifieke status te vervallen en komt Propertize onder toezicht van de AFM te staan. Gedurende het verkoopproces hebben we dus ook een AFM-vergunning aangevraagd en verkregen.

Ten slotte was er een bijzondere separate kapitaalmarkttransactie, die we tegelijkertijd met het verkoopproces hebben opgetuigd: het beursgenoteerd schuldpapier van Propertize wordt als onderdeel van de transactie overgedragen aan de Staat.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven