Negen procent meer faillissementen in september

Het aantal faillissementen dat Nederlandse rechters uitspreken, blijft stijgen ten opzichte van de coronaperiode. Sinds medio 2022 is een stijgende lijn waar te nemen.

Delen:

beeld: Depositphotos

In september gingen 278 bedrijven en instellingen op de fles (voor zittingsdagen gecorrigeerd). Dat zijn er 25 meer dan in de zomermaand augustus – een stijging van negen procent. In absolute aantallen moesten de meeste bedrijven noodgedwongen stoppen in de specialistische zakelijke dienstverlening, zoals in de advisering en onderzoek. Relatief was het de vervoerders- en opslagbranche waar de meeste klappen vielen.

Deze gegeven passen in de opwaartse trend die nu al enige tijd is waar te nemen. Bekeken over de eerste drie kwartalen van het jaar zijn meer dan zestig procent méér bedrijven failliet gegaan dan het geval was in januari-september 2022.

911

Deze gegevens zeggen meer over de periode die achter ons ligt dan over de huidige conjunctuur. Gedurende de pandemie dolven relatief weinig bedrijven het onderspit wegens de steun die zij van overheidswege genoten. In 2021 werd een laagterecord verbroken; na mei 2022 is die trend gekeerd en ligt het aantal structureel hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De huidige cijfers liggen nog ver van het record uit mei 2013, een hoogtepunt in de financiële crisis. In die maand wisten maar liefst 911 noodlijdende bedrijven het hoofd niet boven water te houden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven