Nepadvocaat veroordeeld tot werkstraf

Delen:

NepadvocaatDe Haagse rechtbank bank heeft de Leidse nepadvocaat Frank K. veroordeeld tot 200 uur werkstraf, twee maanden voorwaardelijke celstraf en een geldboete van 750 euro.

K. verdiende ruim 11.000 euro in ruil voor juridische begeleiding, een honorarium dat te hoog was voor het werk dat hij leverde. De jurist begeleidde asielzoekers uit Marokko, Iran en Irak.

“Verdachte heeft meer dan drie jaar de titel van advocaat gevoerd zonder daartoe gerechtigd te zijn,” stelt de rechtbank. “Verschillende rechtzoekenden heeft hij op deze wijze opgelicht. Hij heeft bij personen in vreemdelingenbewaring de suggestie gewekt dat hij beter werk zou verrichten dan de sociale advocatuur, niet tegengesproken dat hij advocaat is, in de naam van zijn kantoor het woord ‘lawyers’ vermeld en (grote) bedragen voor zijn werkzaamheden gevraagd.”

Toen K. in 2011 een waarschuwing kreeg van de Nederlandse Orde van Advocaten om de titel van advocaat niet te gebruiken, trok hij zich daar niets van aan. “Hij lijkt niet in te zien dat hij door zijn handelen de rechtzoekenden heeft benadeeld en niet – zoals hij zelf stelt – heeft geholpen,” aldus de rechter.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven