Zijn we er samen klaar voor? Aan de ene kant de hoogopgeleide niet-Nederlandse studenten in de rol van de werknemer en aan de andere kant de Nederlandse juridische sector als werkgever. Statistisch gezien worden er tot op heden nog steeds te weinig hoogopgeleide niet-Nederlandse studenten tot de juridische sector toegelaten.
Aan de niet-Nederlandse student is weliswaar te wijten dat hij/zij vaak weinig tot niet netwerkt. Dit geldt voor mij persoonlijk ook. In 2010 ben ik dankzij zowel morele als financiële steun van het UAF als master in het internationaal en Europees recht afgestudeerd. Maar ik heb al jaren een vaste baan in een andere sector en besef nu pas hoe belangrijk het is om een uitgebreid netwerk te hebben voor het vinden van de geschikte baan in de juridische sector. Netwerken is noodzakelijk!
Vanaf het moment dat je je als buitenlander in Nederland vestigt, moet je jezelf voortdurend bewijzen. Het leren van de Nederlandse taal op een behoorlijk niveau, je aanpassen aan de nieuwe levenswijze, het behalen van je diploma. Intussen ben je in strijd met je eigen persoonlijkheid. De vraag die ik me destijds voortdurend stelde was: ‘Ben ik nou Armeens of Nederlands?” Een persoonlijkheidsstrijd die elke immigrant meemaakt. In dit verband wil ik uit een boek citeren: “I too have ropes around my neck. I have them to this day, pulling me this way and that, East and West, the nooses tightening, commanding choose, choose. I buck, I snort, I whinny, I rear, I kick. Ropes I do not choose between you. Lassoes, lariats, I choose neither of you and both. Do you hear, I refuse to choose”…Salman Rushdie. (1994)
Dit leidt er dan ook vaak toe dat je met mensen met dezelfde culturele en taal achtergrond omgaat. Het voelt nu eenmaal veiliger. Hierdoor mis je belangrijke uitstapjes en laat je academische en verschillende netwerkactiviteiten schieten.
Pas veel later, als je eindelijk een perfecte ‘hybride identiteit’ hebt ontwikkeld en in het bezit bent van je diploma, besef je hoe belangrijk het is om tijdig een efficiënt netwerk te hebben opgebouwd. Een goed netwerk is vaak een open deur naar een geschikte werkplek. Ik raad het dan ook alle niet-Nederlandse studenten aan om al tijdens de studie actief te netwerken.
De Nederlandse juridische sector zou ik willen adviseren om alle vooroordelen, angsten en onwetendheid opzij te schuiven en gelijke kansen te bieden voor alle talentvolle starters, want alleen samen komen we er uit!
Tamara Martirosyan