Netwerken tussen 7000 advocaten in Washington

Delen:

Met blikvangers als Christine Lagarde, Ben Bernanke en Colin Powell Lynch had de 16e conferentie van de advocatenorganisatie International Bar Association (IBA) in Washington vorige week een mooie affiche. De Nederlandse advocaten gingen niet voor de grote namen, maar vooral om te netwerken en ideeën op te doen. Dat blijkt uit gesprekken die Mr. voerde met de managing partners Hugo Reumkens (Van Doorne), Geert Potjewijd (De Brauw), Derk Lemstra (Stibbe) en Johan Rijlaarsdam (Houthoff Buruma).

Hugo Reumkens

Hugo Reumkens

De jaarlijkse conferentie van de International Bar Association is een massaal opgezet vijfdaags evenement waar 7.000 advocaten uit alle windstreken rondlopen. “Een uitstekende kans om collega-advocaten te ontmoeten, contacten te leggen en ideeën op te doen over wat er speelt,” vindt managing partner Hugo Reumkens van Van Doorne, dat zeven advocaten had afgevaardigd. “Een belangrijk deel van ons werk krijgen we van bevriende kantoren die naar ons verwijzen, en andersom zoeken wij kantoren die onze cliënten in het buitenland te bedienen. Een netwerk bouwen of onderhouden is dus belangrijk voor ons.”

Super intensief

Johan Rijlaarsdam

Johan Rijlaarsdam

Ook voor de advocaten van Houthoff Buruma (met twaalf advocaten aanwezig) was netwerken de hoofdactiviteit, zegt managing partner Johan Rijlaarsdam. “Al klinkt dat woord netwerken misschien iets te vrijblijvend. Wij werken samen met buitenlandse kantoren. Je moet die kantoren echt goed kennen om je samenwerking te optimaliseren, en relaties moet je onderhouden. Onze agenda was drie dagen lang vol met besprekingen, super intensief.”

Geert Potjewijd

Geert Potjewijd

Voor De Brauw Blackstone Westbroek (elf advocaten in Washington) is de aanwezigheid een must, zegt managing partner Geert Potjewijd. “Het is de grootste advocatenorganisatie wereldwijd, je heel kunt er heel veel mensen ontmoeten voor wie je anders veel moet reizen.”

De belangen van De Brauw zijn tweeledig, legt Potjewijd uit. “Amerika is met afstand de grootste juridische markt ter wereld. Die markt heeft, als het gaat om de grotere zaken, ook vragen aan Nederland. En daar willen we bij zijn. We hebben er belang bij op het netvlies te staan van de grote Amerikaanse partijen.”

Vragen

De andere kant van de medaille is dat De Brauw zelf ook vragen heeft over buitenlands recht. “We zijn in toenemende mate een internationaal kantoor met vragen over het recht in andere landen. Zo’n bijeenkomst geeft ons de gelegenheid mensen van kantoren uit andere landen te ontmoeten. Onze filosofie is niet alleen om werk te halen, maar ook te brengen naar kantoren uit bijvoorbeeld Brazilië, Uruguay, Colombia, Japan en India.”

Verder is een aantal mensen van De Brauw betrokken bij de IBA. Die hebben zitting in commissies, en ze zitten werkgroepen voor.

Derk Lemstra

Derk Lemstra

“Er is geen plek ter wereld waar je zo snel met zoveel relevante mensen kunt spreken als tijdens IBA,” vat Derk Lemstra (Stibbe, met elf mensen aanwezig) het belang van de conferentie samen. “Je ziet en spreekt heel veel mensen. Je haalt de banden aan, je bespreekt hoe het er aan toe gaat in de markten. Wij doen voor onze cliënten veel zaken in het buitenland. Als onafhankelijk kantoor zijn onze contacten met buitenlandse onafhankelijke kantoren daarom van groot belang.”

Brexit

De Brexit, de Amerikaanse verkiezingen en ontwikkelingen binnen rechtsgebieden en markten waren de meest populaire onderwerpen in Washington. Rijlaarsdam: “Advocaten in de VS zijn geïnteresseerd in de betekenis van de Brexit voor de internationale handelsrelaties. Dat raakt onze business. Toen de uitslag van het referendum over de Brexit bekend werd, hebben een aantal transacties met het Verenigd Koninkrijk op een laag pitje gestaan omdat ondernemingen schrokken.”

Houthoff Buruma kreeg ook veel vragen over Nederland, bijvoorbeeld over het belastingsysteem. Die vragen kwamen aan de orde tijdens een diner dat Houfhoff Buruma had georganiseerd voor belastingadviseurs bij advocatenkantoren.

Reumkens (Van Doorne) signaleert een onstuitbare opmars van innovatie in de advocatuur. “De grotere advocatenkantoren ontwikkelen daar nu programma’s voor, en ik ben er van overtuigd dat dit binnen twee à drie jaar onderdeel wordt van de standaardpraktijk.”

Ook constateert hij dat compliance internationaal een groeimarkt is. “In Nederland zijn we geneigd om de scheidslijn te maken tussen compliance en juridische dienstverlening. In het buitenland heeft men daar minder moeite mee.” Ook een booming market voor advocaten: Zuidoost Azië. “Thailand en Vietnam kennen een enorm hoge economische groei. Dat betekent dat veel van onze klanten daar actief zullen worden. Daarom moeten we in de lokale markten advocaten kennen die ons kunnen bedienen.”

Industrie meeting

Geert Potjewijd greep zowel workshops als netwerkontmoetingen aan om op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. “Bijvoorbeeld over boekhoudsystemen en client relations management.”

De IBA is ook voor de advocaten van Stibbe ook een mooie kans om kennis op te doen, zegt Derk Lemsta. Hij noemt technologische innovatie en Human Resources. “Het is echt een industrie meeting.” Een druk programma ook: “Wij hadden alles bij elkaar wel vijftig afspraken.”

Amerikaanse geschiedenis

Mooi meegenomen dat dit alles zich afspeelde in de inspirerende omgeving van de Amerikaanse hoofdstad, aan de vooravond van het eerste debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump. “Washington is een geweldige, toegankelijke stad,” vindt Potjewijd die naast jurist ook historicus is. “De Amerikaanse geschiedenis komt je tegemoet met het Witte Huis en alle memorials. En nu ook met het nieuwe museum voor de Afro-Amerikaanse cultuur dat afgelopen weekend door president Obama werd geopend.”

Reumkens merkte dat Nederland goed was vertegenwoordigd op de IBA-conferentie. “Niet alleen de Zuidaskantoren, maar ook de kleine en middelgrote kantoren waren er. En ik vind het leuk om te vermelden dat de algemeen deken en de secretaris van de Nederlandse Orde van Advocaten, net als ieder jaar, een bijeenkomst organiseerden in de Nederlandse ambassade. Die werd goed bezocht, een soort rustpunt in het programma.”

Alle managing partners zijn inmiddels teruggekeerd in Nederland. De balans opmakend zijn alle vier ondubbelzinnig positief. Lemstra zegt het zo: “Het is moeilijk om rechtstreeks effect te meten, maar het is per definitie de moeite waard.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven