Partnerbijdrage van

NGB Lustrum: De praktijk is weerbarstig, goede tools zijn beperkt

Advocatenkantoor Allen & Overy doet al jaren veel aan innovatie. Partner Aroen Kuitenbrouwer, die als panellid tijdens het NGB-lustrumcongres zal optreden, vertelt over de betekenis van innovatie voor de praktijk van de juridische dienstverlening.

Delen:

Aroen Kuitenbrouwer

Bij Allen & Overy wordt al jaren veel aan innovatie gedaan. “Ik durf ons wel marktleider te noemen qua aandacht voor legal tech”, zegt Aroen Kuitenbrouwer. Hij is partner banking & restructuring en houdt zich daarnaast vanuit kantoor Amsterdam bezig met het onderwerp innovatie.
In 2017 is in de Londense vestiging van Allen & Overy de innovationhub Fuse opgezet. “We nodigen daar startups uit die zich bezighouden met legal tech”, vertelt Kuitenbrouwer. “Ze kunnen daar een paar maanden hun intrek nemen om hun producten verder te ontwikkelen. Dat doen ze in samenspraak met onze advocaten en cliënten. Er zijn daar steeds zo’n acht startups aan de slag.”
Het mes snijdt bij Fuse aan twee kanten: de startups krijgen beter inzicht in wat advocatenkantoren en hun klanten willen, en Allen & Overy houdt zicht op wat er gebeurt op het gebied van legal tech. “Overigens brengt het werken met startups wel een uitdaging mee, namelijk het tempo waarin dingen worden ontwikkeld. Ze komen met allerlei slimme ideeën aan, maar een goed idee omzetten in een goed bruikbare juridische tool is nog niet zo makkelijk. En kost vaak veel tijd.”

Inmiddels is er is uit Fuse een aantal nuttige producten voortgekomen, Legatics (een platform voor zogenoemd conditions precedent), Avvoka (een document automation en onderhandelingsplatform) en Define (een work plug-in die gebruikte definities traceerbaar maakt). Deze tools worden zowel door advocaten van Allen & Overy zelf gebruikt, als aan klanten aangeboden.

Feedbacktool

In Engeland is men een stuk verder op het gebied van legal tech dan in Nederland. “De markt is daar veel groter en er is meer budget beschikbaar. Doordat wij een internationaal kantoor zijn worden we meegezogen door de activiteiten op dit gebied van de Engelse tak.” Bij Allen & Overy is er een man of dertig, veertig die zich met innovatie bezighoudt, voornamelijk in Londen.
Maar ook in Nederland laat Allen & Overy zich niet onbetuigd op het gebied van innovatieve hulpmiddelen. Zo ontwikkelde het kantoor als eerste in Nederland een online feedbacktool, de app Allen & Overy Listens. “Hiermee kunnen cliënten na afloop van een zaak de dienstverlening van hun advocaten evalueren. Aan deze feedback wordt vervolgens door een kantoorgenoot die niet aan de betreffende zaak heeft meegewerkt opvolging gegeven.” Volgens Kuitenbrouwer wordt de app zeer gewaardeerd. “Het was eigenlijk ook vreemd dat advocaten nooit vroegen of hun cliënten tevreden waren met hun juridische dienstverlening, maar ze met de voeten lieten stemmen. Het leek ons goed om daar wat aan te veranderen.”

Niet op de rem trappen, maar vooroplopen

De laatste jaren komen er steeds meer producten op de markt die de werkprocessen van zowel advocaten als bedrijfsjuristen vergemakkelijken. Bij Allen & Overy maken ze er dankbaar gebruik van. Kuitenbrouwer is ervan overtuigd dat legal tech op den duur de juridische dienstverlening zal veranderen, maar het is wel een proces dat tijd nodig heeft. “Drie jaar geleden dacht ik: het gaat nu gebeuren, de dienstverlening wordt heel anders. Maar zo snel gaat het in de praktijk niet. Ook al trek je er hard aan, we zijn nog niet geparachuteerd naar een nieuwe werkelijkheid.”
Er wordt weleens gezegd dat innovatie door advocatenkantoren wordt tegengehouden. Kuitenbrouwer: “Ja, dan hoor je dat we uit eigenbelang op de rem zouden trappen. Ik kan verzekeren dat dat bij ons kantoor in ieder geval niet zo is. We willen juist graag vooroplopen. Ook om te voorkomen dat iemand anders er met goede ideeën vandoor gaat.”

Openstaan voor vernieuwing

Verwacht Kuitenbrouwer dat legal tech-toepassingen veel veranderingen voor de rol van bedrijfsjuristen zullen hebben? “Daar ben ik voorzichtig in. Er wordt door bedrijfsjuristen net als bij ons ongetwijfeld veel over technologisering nagedacht, maar de praktijk is weerbarstig. Goede tools zijn nog maar beperkt beschikbaar. Je moet bovendien ook wel openstaan voor vernieuwing. Onbekendheid met het onderwerp houdt mensen vaak tegen, en de interne focus van bedrijven is er ook nog niet zo op gericht.”
Bedrijfsjuristen schudden in ieder geval niet heel erg hard aan de boom, is Kuitenbrouwers ervaring. “Dat zal er ook wel mee te maken hebben dat de meeste bedrijven niet zoveel budget voor innovatie hebben. Wij besteden in onze pitches altijd aandacht aan de tools die we kunnen gebruiken, maar de belangstelling daarvoor is wisselend.”

Delen:

NGB

Het NGB is dé beroepsvereniging voor bedrijfsjuristen. Door opleidingen en bijeenkomsten stelt het NGB jou als bedrijfsjurist in staat je professionele kennis en kunde…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven