Partnerbijdrage van

NGB Nieuwjaarsbijeenkomst

Delen:

Arnold Brakel (l) en Ton Hartlief (r), net voor het begin van het seminar

Het nieuwe jaar begon goed met een druk bezocht Nieuwjaarsseminar op 24 januari. Tegen de honderd NGB-leden verzamelden zich in het Planetarium in Amsterdam. Zij vonden de bijeenkomst inspirerend, interessant en leuk.

De bijeenkomst ging van start met een korte ledenvergadering, waarin voorzitter Arnold Brakel terug- en vooruitblikte. Als highlights van het afgelopen jaar noemde hij onder meer de nieuwe website met een nieuw ledenadministratiesysteem en de oprichting van een nieuwe sectie: Privacy. In dit nieuwe jaar zet het NGB in op de thema’s digitalisering en internationalisering. Dat begon met het Nieuwjaarsseminar, met als titel ‘Een blik op de juridische toekomst’. Verder staan de komende periode een Meetup Legal counsel op het programma met als onderwerp contractenrecht en merkenrecht (21 maart), een Ronde Tafel Diner over Internationalisering van het werk van de bedrijfsjurist (28 maart), Ronde Tafel Diners over de Brexit en over Legal Tech / Legal Operations (april en mei), en een NGB Extra over Brexit en het level playing field in Europa (9 mei).

Mr. J.M.F. (Jeroen) Seligmann, General Counsel/Chief Legal officer bij ASM International N.V., werd benoemd als bestuurslid.

Hierna wierp Prof.mr. Ton Hartlief,> advocaat-generaal bij de Hoge Raad en hoogleraar privaatrecht aan de universiteit van Maastricht, een blik in de juridische toekomst. Hij besprak onder meer vragen als: Hoe ziet het contractenrecht er in 2025 uit? Wat betekenen nieuwe technologische ontwikkelingen zoals artificial intelligence en blockchain  voor het recht en voor onze manier van contracteren?

Ton Hartlief noemde tijdens zijn presentatie het boek ‘Commercieel Contractenrecht’ van Rieme-Jan Tjittes, advocaat bij BarentsKrans, die een paar jaar geleden op de NGB Nieuwjaarsbijeenkomst sprak over internationaal contracteren. NGB-leden kunnen ‘Commercieel Contractenrecht’ als e-book met 50% korting aanschaffen. U vindt de link naar de speciale NGB-bestelpagina onder ‘Voordeel voor leden’ op de ledenpagina, als u bent ingelogd op www.ngb.nl.

Mr. Sandra van Heukelom-Verhage sprak over ‘De Digitale Transformatie van Nederland; de betekenis van het recht en de rol van de jurist’. Van Heukelom is advocaat en partner bij Pels Rijcken. Ze leidt de sectie Innovatie, Privacy en Technologie, dat prijswinnende innovaties op het gebied van blockchain, smart contracts, data, artificial intelligence en fintech juridisch begeleidt. Sandra is tevens lid van het bestuur van de Dutch Blockchain Coalition. Zij liet op inzichtelijke manier zien wat zaken als blockchain en smart contracts betekenen voor het dagelijks werk van de bedrijfsjurist.

Een korte enquête liet zien dat de aanwezigen de bijeenkomst goed beoordeelden. ‘Inspirerend’, ‘interessant’, ‘leuk en boeiend’, ‘zeer leerzaam’, ‘zeer goed’ en ‘actueel’ waren veel gebruikte kwalificaties.

Natuurlijk eindigde de nieuwjaarsbijeenkomst met een gezellige borrel, waarin nieuwe contacten werden gelegd en oude banden werden aangehaald. Er waren veel nieuwe leden aanwezig. Zij hadden voorafgaand aan het nieuwjaarsseminar met elkaar en met het NGB-bestuur kennis gemaakt tijdens een lunch.

De presentaties van Ton Hartlief en van Sandra van Heukelom staan online. U logt in op www.ngb.nl en gaat naar ‘Archief bijeenkomsten’ (alleen voor leden).

Delen:

NGB

Het NGB is dé beroepsvereniging voor bedrijfsjuristen. Door opleidingen en bijeenkomsten stelt het NGB jou als bedrijfsjurist in staat je professionele kennis en kunde…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven