‘Niet elke relatie is tegen de coronacrisis bestand’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Amé Derks
Foto: Amé Derks (Derks Advocaten)

Amé Derks is familierechtadvocaat en scheidingsmediator bij Derks Advocaten in Woerden, waar ook haar ouders werken. Hoewel haar dagen heel anders gevuld zijn dan voor de coronacrisis, gaat Amé’s werk gewoon door. “De huidige situatie vraagt veel van een ieder en niet elke relatie is daartegen bestand.”

“Een goede relatie kenmerkt zich niet zozeer door de vele hoogtepunten, maar vooral door de dieptepunten en hoe je daar samen mee om gaat. Voor sommige mensen geldt dan ook dat zij als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de getroffen maatregelen dichter bij elkaar komen. Er is meer tijd en aandacht voor elkaar en mensen zijn meer samen thuis. Dit heeft echter ook een keerzijde, zo merk ik in mijn praktijk.

De huidige situatie vraagt veel van een ieder en niet elke relatie is daartegen bestand. Met name partners die gewend waren ieder hun eigen leven te leiden, bijvoorbeeld omdat de één doordeweeks geregeld voor werk in het buitenland verbleef, worden nu gedwongen om hun ritme aan te passen. Veel ouders worden genoodzaakt hun taakverdeling te wijzigen, bijvoorbeeld omdat hun kinderen niet langer vijf dagen per week naar school, BSO, hockey en ballet kunnen gaan maar thuisonderwijs moeten krijgen. Dit zorgt dikwijls voor veel spanningen.

Familiekantoor

Als familierechtadvocaat en scheidingsmediator sta ik cliënten individueel bij in familierechtelijke kwesties en procedures. Daarnaast treed ik voor andere cliënten gezamenlijk op als mediator. Ook in de huidige situatie kan ik deze werkzaamheden voortzetten. Ik doe dit veelal gewoon op kantoor. Omdat wij een familiekantoor zijn – ik werk samen met mijn vader en moeder -, we ieder over een eigen kamer beschikken en ook nog een grote spreekkamer hebben, is dit goed te doen. Wel hebben we direct een beleid vastgesteld, waarbij we als gevolg van de door de overheid getroffen maatregelen op kantoor geen fysiek bezoek meer ontvangen en zelf ook geen fysieke besprekingen buiten kantoor voeren.

De meeste zittingen zijn inmiddels uitgesteld. Sommige lenen zich voor een schriftelijke afdoening. Met toestemming van beide partijen mogen de advocaten middels een schriftelijke ronde nog stukken en standpunten uitwisselen, waarna de rechter uitspraak doet. Ik vind dit wel een efficiënte werkwijze.

Voor mediations vind ik de huidige situatie iets lastiger. Videobellen biedt hierbij een uitkomst, maar is toch anders dan wanneer je met elkaar in een ruimte zit. Ik kies er bewust voor mijn besprekingen zo veel mogelijk vanuit de spreekkamer te doen. Dit vind ik prettiger en heeft als voordeel dat ik spullen op mijn bureau kan laten liggen zonder bang te hoeven zijn dat die per ongeluk in beeld komen.

Hoewel ik van maandag tot en met vrijdag naar kantoor ga, en mijn vriend ook, zien de weken er behoorlijk anders uit. Waar ik voorheen meerdere zittingen per week had bij de rechtbank, veel cliënten op kantoor ontving en me bezighield met diverse nevenactiviteiten, is dat nu niet het geval. Ook privé maken wij geen afspraken met vrienden of familie en spreken we elkaar alleen telefonisch, via FaceTime of WhatsApp.

Laatst zei een goede vriendin gekscherend dat ik al een beetje aan de thuisquarantaine en social distancing gewend was. In februari heb ik namelijk mijn laatste examen afgerond van de specialisatieopleiding van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). In de maanden ervoor bracht ik zo’n beetje ieder ‘vrij’ uur door in de bibliotheek. Ik keek er dan ook naar uit om eindelijk weer gezellig met vrienden en familie te kunnen afspreken, met elkaar te eten en te borrelen. Helaas moet dit nog even uitgesteld worden, maar ik realiseer me maar al te goed dat dit ‘leed’ volledig in het niet valt bij dat van veel anderen.”

Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top