Niet in alle rechtbanken genoeg wachtkamers voor slachtoffers

Delen:

Foto bij Slachtoffers (Klein)
Foto: Geert Snoeijer

De opvang en begeleiding van slachtoffers bij rechtbanken en gerechtshoven is het afgelopen jaar verbeterd, maar er zijn nog knelpunten. Dat blijkt uit een evaluatie van de Raad voor de rechtspraak.

Wachtkamers

Er zijn bijvoorbeeld niet overal voldoende wachtkamers voor slachtoffers, laat staan afgeschermde ruimtes waarin zij via een videoverbinding de zaak kunnen volgen. Er zijn ook niet altijd genoeg bodes beschikbaar om alle slachtoffers goed te begeleiden. Binnen deze beperkingen spannen de gerechten zich in om maatwerk te leveren, wordt gesteld in de evaluatie. Daarvoor is belangrijk dat de gerechten bijtijds op de hoogte zijn van de behoeften van slachtoffers. Het Openbaar Ministerie speelt daarin een belangrijke rol. De Rechtspraak is in gesprek met het OM gegaan om te werken aan verbeteringen.

Meer uniformiteit

De Raad heeft vorig jaar onderzoek laten doen naar de opvang van slachtoffers in de gerechtsgebouwen. Worden zij goed begeleid als ze een rechtszaak bijwonen en is er bijvoorbeeld een geschikte ruimte waar ze kunnen wachten, zonder geconfronteerd te worden met de verdachte? Het onderzoek wees uit dat elk gerecht voorzieningen heeft om slachtoffers op te vangen, te begeleiden en te beschermen, maar dat dat overal op een andere manier gebeurt. Het is wenselijk dat de gerechten meer uniformiteit nastreven, luidde de conclusie. Ook zouden slachtoffers beter geïnformeerd moeten worden over de beschikbare voorzieningen. De Raad heeft de voortgang daarvan in oktober geëvalueerd.

Uitleg in video

Uit die evaluatie blijkt dat slachtoffers en nabestaanden beter worden geïnformeerd over wat ze kunnen verwachten als ze naar een strafzaak gaan en welke voorzieningen er beschikbaar zijn. Op rechtspraak.nl staat een video waarin wordt uitgelegd wat slachtoffers kunnen verwachten als ze hun rechtszaak bijwonen. Daarnaast heeft elk gerecht informatie op de website gezet over de voorzieningen en hoe slachtoffers daar gebruik van kunnen maken. Het Openbaar Ministerie wijst slachtoffers daarop.

Contactpersoon

Er zijn dit jaar verschillende bijeenkomsten met slachtoffers georganiseerd om te horen waar zij behoefte aan hebben. En elk gerecht heeft inmiddels een contactpersoon bij wie het Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland terecht kunnen als er vragen zijn over de omgang met slachtoffers.

Checklist voor de bodes

Ook zijn stappen gezet om overal op dezelfde manier te werk te gaan. Een landelijke werkgroep heeft daarvoor aanbevelingen gedaan, onder meer over de inrichting van aparte wachtruimtes en een duidelijke checklist voor de bodes, die slachtoffers en nabestaanden opvangen en ervoor zorgen dat alles verder goed verloopt. Die aanbevelingen moeten nog worden vastgesteld, maar verschillende rechtbanken en gerechtshoven hebben op basis daarvan al verbeteringen doorgevoerd.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven