Nieuw: bestuursrechtelijke canon in 30 ‘vensters’

Net op tijd voor de Paasdagen verschijnt de bundel ‘Canon van het bestuursrecht. Een reis door het bestuursrecht in 30 vensters’, met daarin dertig perspectieven op de wordingsgeschiedenis van het rechtsgebied in Nederland.

Delen:

Canon van het bestuursrecht (2)

In de Canon worden de dertig belangrijkste gebeurtenissen, ontwikkelingen en personen die het hedendaagse Nederlandse bestuursrecht duurzaam hebben gevormd, uitgelicht vanuit verschillende invalshoeken – een dertigtal ‘vensters’. De uitgave verschijnt als onderdeel van de reeks Ars Aequi Klassiekers en werd samengesteld door een redactie bestaande uit onderzoekers van het Nijmeegse Onderzoekcentrum voor Staat & Recht (SteR) Bob Assink, Annette Bots, Raymond Schlössels en Leon Timmermans.

Bont gezelschap

De bundel bevat een diverse collectie bijdragen van in totaal 34 auteurs, waarvoor ook buiten het puur bestuursrechtelijke metier is gekeken. Zo trapt staatsrechtgeleerde Paul Bovend’Eert de bundel af met een stuk over Thorbecke en andere ‘founding fathers’ en schrijft hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Roel Schutgens – onder wiens redactie in 2010 reeds de Canon van het Recht verscheen – over het Ostermann-arrest van de Hoge Raad (beiden Radboud Universiteit Nijmegen). Onder de auteurs bevinden zich zowel voltijdswetenschappers als mensen uit de rechtspraak en advocatuur. Tevens is sprake van een zekere geografische spreiding met bijvoorbeeld bijdragen van Johan Wolswinkel, hoogleraar te Tilburg, en Bert Marseille en Marc Wever van de Rijksuniversiteit Groningen.

‘Meneer Awb’

Ook van de partij is de inmiddels 83-jarige Michiel Scheltema, die geldt als geestelijk vader van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) door diens werk als regeringscommissaris voor algemene regels bestuursrecht, een functie die hij bekleedde tussen 1983 en 2019. Het artikel ‘Veranderende functies van de bestuursrechtspraak’ kwam uit de pen van Ben Schueler, staatsraad in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en hoogleraar te Utrecht tot zijn plotselinge overlijden in januari van dit jaar, dat een grote schok teweegbracht in juridisch Nederland.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven