Nieuw: de Week van de Rechtsstaat

Na de al jaren bestaande Week van de Rechtspraak is er nu voor het eerst een Week van de Rechtsstaat. Van dinsdag 30 mei tot en met zaterdag 3 juni vinden in Den Haag volop rechtsstatelijke activiteiten plaats; men kan zelfs een Rondje Rechtsstaat wandelen.

Delen:

Week vd rechtsstaat

De Week van de Rechtsstaat is een initiatief van de Academie voor Wetgeving & Overheidsjuristen. Er worden activiteiten voor zowel professionals als publiek georganiseerd

Shakespeare

De week wordt geopend door Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State. Na zijn toespraak volgt een ‘Een Shakespeariaanse bespiegeling over de verhouding macht en recht’ door Gijs Scholten van Aschat. Aan de hand van stukken van William Shakespeare − die volgens de aankondiging als geen ander heeft geschreven over recht, macht en machtsmisbruik − zal de acteur de aanwezigen een spiegel voorhouden.

De toekomst van de rechtsstaat

Met als thema ‘De toekomst van onze rechtsstaat’ vindt vervolgens een aantal lezingen en bijeenkomsten plaats voor professionals als rijksambtenaren, rechters en wetenschappers/promovendi. Onderwerpen die op het programma staan zijn onder meer ‘Rechtsstaat & interbestuurlijke verhoudingen’ (met onder andere Nationale ombudsman Reinier van Zutphen), ‘Rechtsstaat & digitalisering’ en ‘Rechtsstaat & 175 jaar Thorbecke’.
Op 1 juni vindt bij de Hoge Raad het Trias-symposium ‘Rechtsstaat & wijkrechtspraak’ plaats. Sprekers zijn de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, rechter Anita Vegter (rechtbank Amsterdam) en de hoogleraren Eddy Bauw (Universiteit Utrecht) en Bert Marseille (Rijksuniversiteit Groningen).

Rondje Rechtsstaat

De week wordt op afgesloten met een Rondje Rechtsstaat waaraan iedereen mag deelnemen. Op zaterdag 3 juni openen diverse instellingen hun deuren om meer over hun functie en de democratische rechtsstaat te vertellen. Deelnemers zijn de Academie voor Wetgeving, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, de Hoge Raad, het Kabinet van de Koning, het Nationaal Archief, de Raad voor de Rechtspraak, de Autoriteit Persoonsgegevens, het Schadefonds Geweldsmisdrijven en Koninkrijksrelaties en de Raad van State.

Klik hier voor meer informatie over de Week van de Rechtsstaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven