Nieuw: deelgeschillenrechter in scheidingszaken

Nieuw in het assortiment van de Rechtspraak: de deelgeschillenrechter in familiezaken. Bij de rechtbank Gelderland is een proef gestart om laagdrempelig en snel een onderdeel van een geschil in het begin van een scheiding op te lossen.

Delen:

Depositphotos_140060540_s-2019-ruziepaar-4530238a
Foto: Depositphotos

De kern van deze nieuwe procedure in familiezaken is dat een relatief eenvoudig deelgeschil − dat in de weg staat van het bereiken van een totaalregeling − versneld kan worden voorgelegd aan de deelgeschillenrechter.
De procedure is bedoeld voor partijen in de beginfase van een (echt)scheiding. Een voorwaarde is dat de ex-partners met elkaar in onderhandeling zijn onder begeleiding van een MfN-mediator, bemiddelend advocaat of notaris.

Binnen twee weken

De partijen moeten samen een verzoek indienen. Als het deelgeschil zich leent voor de deelgeschillenprocedure, dan worden zij door de rechtbank uitgenodigd voor een zitting. De rechtbank probeert deze binnen twee weken na het indienen van het verzoek te plannen. De deelgeschillenrechter probeert in het gesprek op de zitting eerst of partijen er samen uit kunnen komen. Lukt dat niet, dan neemt hij een beslissing.

Proces-verbaal of beslissing

Binnen een week na de zitting ontvangen de partijen het proces-verbaal met hetgeen ter zitting is afgesproken of de schriftelijke beslissing van de deelgeschillenrechter. Daarna kunnen zij onder begeleiding van mediator, advocaat of notaris de onderhandelingen of totaalregeling afronden.
De partijen betalen voor het gesprek met de rechter het griffierecht van 85 euro.

Experimenten

De proef met de deelgeschillenrechter is onderdeel van de experimenten die de Rechtspraak doet met maatschappelijk effectieve rechtspraak. Bij verschillende gerechten zijn de afgelopen jaren projecten gestart met als doel om het werk van de rechter zoveel mogelijk effect te laten hebben door zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van rechtzoekenden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven