Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is de afgelopen jaren een terugkerend thema. Een aantal bekende voorbeelden in verschillende sectoren hebben het prominent op de agenda gezet: de media (met als meest pregnante voorbeeld The Voice of Holland), de sportwereld (de ‘dickpics’ van oud-technisch directeur Marc Overmars) en de politiek (de zaak tussen voormalig Tweede Kamerlid Gündoğan en de Volt-fractie). Maar in elke arbeidssituatie kunnen zich dergelijke situaties voordoen. Met het kaartspel ‘The complaints challenge’ wil Baker McKenzie het bespreekbaar maken, ook – of juist – in die situaties die het landelijke nieuws niet halen.
Wat zei de rechter?
Het spel biedt werkgevers de gelegenheid om een gesprek op gang te brengen over sociale onveiligheid en ongewenst gedrag. Aan de hand van relevante casus en jurisprudentie van de afgelopen vijf jaar komt alles aanbod, van pesten tot seksueel overschrijdend gedrag. Op basis van de geschetste situatie kunnen collega’s samen discussiëren over de mogelijke juridische consequenties, om vervolgens te bekijken wat de rechter daadwerkelijk heeft geoordeeld.
Moeilijk bespreekbaar
Volgens initiatiefnemer Mirjam de Blécourt, arbeidsrechtadvocaat bij Baker McKenzie, komen er nu bijna dagelijks adviesaanvragen binnen vanuit de bedrijven. Omdat het thema telkens weer lastig blijkt om aan te kaarten, kwam het idee om een kaartspel te ontwikkelen. “Het gesprek dat daaruit voortkomt, helpt directieleden met het signaleren van ongewenst gedrag op de werkvloer en wat ze daar zelf tegen kunnen doen.”
Venus en Adonis
Het ontwerp van ‘The complaints challenge’ is tot stand gekomen in samenwerking met het Rijksmuseum. Op de kaarten zijn werken te zien als Vermeers Het melkmeisje, De Nachtwacht en Venus en Adonis van Ferdinand Bol. Het spel werd officieel gelanceerd tijdens een inhoudelijk seminar op 12 december, waar regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer het eerste exemplaar in ontvangst nam.