Nieuw: neurorechten moeten mentale integriteit van burgers beschermen

Neurorechten, zoals het recht op mentale privacy, moeten het brein van burgers beschermen tegen ongewenste invloeden van buitenaf. Onderzoekers van Tilburg University en Utrecht University vinden dat de politiek en de rechtswetenschap moeten gaan nadenken over zulke neurorechten, nu technologieën die de hersenen kunnen ‘lezen’ en veranderen in opkomst zijn.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Nieuw: neurorechten moeten mentale integriteit beschermen - Mr. online
Beeld: Pixabay

Steeds meer (neuro)technologieën maken het mogelijk om informatie te verkrijgen over iemands mentale leven en om iemands gedrag te beïnvloeden op een wijze die voorheen onmogelijk werd geacht. Naast inzet ervan in de geneeskunde, bieden deze technologieën mogelijkheden op andere terreinen, zoals meditatie, gaming, onderwijs, defensie, en het strafrecht. Inmiddels onderzoeken bedrijven zoals Neuralink (van Elon Musk) en Facebook de mogelijkheden van neurotechnologie, zoals manieren om smartphones te bedienen met de eigen gedachte. Sommige technieken, zoals draagbare EEG-headsets die hersenactiviteit in kaart brengen, zijn al verkrijgbaar op de consumentenmarkt. Via dergelijke neurotechnologieën zouden bedrijven en overheden (nu al) toegang kunnen krijgen tot een zeer intiem onderdeel van ons leven: onze gedachten, emoties en ander mentale eigenschappen.

Grondrechten

Internationaal wordt al volop gediscussieerd over de vraag of traditionele rechten en vrijheden voldoende bescherming bieden tegen opkomende technologieën die kunnen ingrijpen in ons ‘mentale leven’. De bestaande grondrechten houden hiermee nog geen rekening. Sommige onderzoekers pleiten voor de introductie van nieuwe rechten, zoals een recht op mentale privacy, mentale integriteit, en een recht op cognitieve vrijheid. Chili en Spanje zijn de eerste landen die daadwerkelijk overgaan tot erkenning van specifieke neurorechten in hun nationale Grondwet.

Mentale integriteit

Nederland blijft vooralsnog achter. Het is tijd dat ‘neurorechten’ ook bij de Nederlandse politiek en rechtswetenschap op de agenda komen, stellen de onderzoekers in het Nederlands Juristenblad van 4 juni 2021. De Nederlandse Grondwet garandeert wel een recht op lichamelijke integriteit, maar geen recht op mentale integriteit. Het is daarom de vraag of onze Grondwet voldoende bescherming biedt tegen reeds bestaande technieken die mentale eigenschappen van personen beogen te veranderen.

Lees hier het artikel Neurorechten: wat doet Nederland ermee? Van Sjors Ligthart, Tijs Kooijmans en Gerben Meynen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top