Nieuw ‘regeldrukcollege’ gaat vroegtijdig wetgeving toetsen

Delen:

Ook al heeft dit kabinet de regeldruk voor burgers, bedrijven en professionals met 2,59 miljard euro weten te verlagen (doelstelling was 2,5 miljard), toch blijft het noodzakelijk om ook in de toekomst voorgenomen wet- en regelgeving op een onafhankelijke en externe wijze te toetsen op regeldruk. Dat moet een nieuw en onafhankelijk regeldrukcollege gaan doen, dat op 1 juli 2017 van start gaat.

Dit college neemt de taak over van Actal, dat in 2000 werd ingesteld om te adviseren over hoe de regeldruk in Nederland kon worden verlaagd. Het nieuwe college krijgt de opdracht vroegtijdig in wetgevingsprocessen te adviseren, met een ‘regeldrukeffectanalyse’. Een goede afweging tussen de kosten en economische en maatschappelijke baten van voorgenomen besluitvorming staat hierbij centraal. De regeldrukwaakhond krijgt een tijdelijke status, net als Actal. Er is nog gekeken of dit nieuwe college, dat nog geen officiële naam heeft, kon worden ondergebracht bij de Raad van State, de Algemene Rekenkamer of het Centraal Planbureau, maar dat stuitte op te veel bezwaren.

Dit kabinet nam zich voor de regeldruk met 2,5 miljard euro te verminderen, en dat is gehaald, aldus het kabinet vandaag. Minister Kamp (Economische Zaken) spreekt van ‘een belangrijke mijlpaal’, bereikt samen met andere instanties. Zo heeft de Rijkdienst voor het Wegverkeer (RDW) de tenaamstelling van voertuigen gemoderniseerd in samenspraak met het bedrijfsleven. De gegevensuitwisseling is gedigitaliseerd en vereenvoudigd, onder andere door de invoering van de kentekencard. Deze regeldrukvermindering levert ruim 59 miljoen euro op. Het UWV heeft samen met banken en hypotheekadviseurs de papieren werkgeversverklaring voor hypotheekverstrekking overbodig gemaakt. Bedrijven en burgers besparen hiermee gezamenlijk een half miljoen uren per jaar.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven