Nieuw: tijdschrift over voetbal- en sportjuridische zaken

Er is sinds deze week een wetenschappelijk magazine dat zich richt op actuele sportjuridische thema’s, met extra aandacht voor voetbal. Dit tijdschrift, ‘Voetbal- & Sportjuridische Zaken’, geeft juridische duiding aan en opinies over nationale en internationale sportjuridische ontwikkelingen en verschijnt drie keer per jaar.

Delen:

Beeld: Depositphotos

Elke editie van het tijdschrift, dat uitgegeven wordt door Boom juridisch, bevat naast wetenschappelijke artikelen ook rechtspraakoverzichten en annotaties.

Eerste editie

In de eerste editie staan onder meer artikelen over doping in het voetbal, het Europese mededingingsrecht en de European Super League, mensenrechtenschendingen bij arbeidsmigranten in Qatar en grensoverschrijdend gedrag in de turnwereld. Medeoprichter en redactielid Tim Wilms, advocaat arbeidsrecht en sport bij Kennedy Van der Laan in Amsterdam, schreef voor dit nummer een artikel op het snijvlak van arbeids- en voetbalrecht.

Enthousiast

Wilms adviseert onder andere over sportrechtelijke onderwerpen, waaronder voetbaltransfers, spelerscontracten, sponsoring en reglementen en voert procedures bij onder meer de arbitragecommissie KNVB, het Court of Arbitration for Sport en de Licentiecommissie KNVB. Het idee voor het tijdschrift bedachten hij en sportrechtadvocaat Frans de Weger (BMDW Advocaten) zo’n anderhalf jaar geleden, zegt hij desgevraagd tegen Mr. “Wij hebben allebei veel belangstelling voor sport, voetbal en recht. Er zijn allerlei actuele thema’s waarover veel interessants te vertellen is. We wilden hier graag meer aandacht aan besteden met een tijdschrift.”

Wilms en De Weger benaderden vervolgens een aantal andere juristen die zij goed kenden uit hun vak; zij reageerden direct enthousiast. “En ook Boom juridisch was meteen enthousiast toen we vertelden over ons idee.”

Ervaring met sportsector

Naast Wilms en De Weger bestaat de redactie uit drie andere mannelijke juristen: sportrechtadvocaat Dolf Segaar (SegaarLaw), universitair docent Europees mededingingsrecht Ben van Rompuy (Universiteit Leiden) en universitair docent arbeidsrecht Niels Jansen (Universiteit van Amsterdam).

Elk redactielid is vanuit zijn vak en daarbuiten betrokken bij de sportwereld. Zo heeft De Weger veel ervaring met procedures in het nationale en internationale betaalde voetbal, waaronder bij de KNVB, FIFA, UEFA en het Court of Arbitration for Sport. In 2015 is hij op voordracht van de European Club Association aangesteld als CAS-arbiter. Van Rompuy heeft specifieke expertise op het gebied van de handhaving van Europees recht en mededingingsrecht in de media- en sportsector en adviseert regelmatig internationale en nationale sportorganisaties en atleten. Voordat hij bij de Universiteit Leiden ging werken was hij senior onderzoeker bij het T.M.C. Asser Instituut in Den Haag, waar hij het ASSER International Sports Law Centre leidde. Daarnaast is hij hoofdredacteur van de Asser International Sports Law boekenreeks.

Segaar, oud-doelman van AFC Quick 1890, stond Ajax-keeper André Onana juridisch bij in diens dopingzaak. Jansen houdt zich naast zijn werk graag bezig met golfsurfen en de vechtsport Braziliaans Jiu Jitsu, zo vertelde hij een paar jaar geleden tijdens zijn Jonge Balie lezing.

Bijdrage leveren

“Hoewel er een vrouwelijke secretaris is, had de redactie graag ook een vrouwelijk lid aan de redactie toegevoegd”, aldus Wilms. “Maar de omvang van de redactie staat niet vast en uitbreiding is zeker mogelijk. Een aantal van de bijdragen in de eerste editie is wel door vrouwelijke auteurs geschreven en we geven ook graag aandacht aan diversiteit qua auteurs en diversiteitsthema’s in de sport”, benadrukt hij.

In sportrecht gespecialiseerde juristen die ook een bijdrage willen leveren aan het tijdschrift worden van harte uitgenodigd contact op te nemen, zegt Wilms tot slot.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven