Nieuwe database om onafhankelijkheid en vrijheid van advocaten te garanderen

Delen:

Lawyers for Laywers, een Nederlandse stichting die zich inzet voor bedreigde en onderdrukte advocaten, heeft in samenwerking met advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek een ‘Basic Principles’-database opgezet. Dit is gebaseerd op de ‘Basis Principles on the Role of Lawyers’, een document van de Verenigde Naties waarin de kernwaarden voor de onafhankelijke advocatuur zijn beschreven.

In strijd met deze Basic Principles worden wereldwijd nog altijd advocaten belemmerd in hun beroepsuitoefening. Alleen al tijdens de ‘Arabische lente’ zijn tientallen (mensenrechten)advocaten opgepakt en zonder eerlijk proces veroordeeld. Het is daarom van groot belang om de Basic Principles onder de aandacht te brengen van Staten die ze schenden, maar ook van advocaten, rechters en het publiek in het algemeen.

De database bevat ruim 500 documenten van onder meer VN-organen en organisaties als Amnesty International, waarin wordt verwezen naar de Basic Principles. Diane Živković, advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek: “Wij hopen dat de beschikbaarheid van deze informatie in een centrale database zal bijdragen aan het verhogen van de juridische status en de wereldwijde bekendheid van de Basic Principles”.

De databank wordt vandaag gepresenteerd tijdens een seminar dat geheel in het teken staat van de Basic Principles. Bij die gelegenheid zullen Hary Pahaniaila en Aleh Volchak vertellen over hun ervaringen als mensenrechtenadvocaat in Wit-Rusland. Pahaniaila is medeoprichter van de Wit-Russische Unie van Advocaten. Sinds 1998 is zijn advocatenlicentie ingetrokken. Ook Volchek, die juridische bijstand biedt aan mensen die in nood verkeren door toedoen van de overheid, wordt in de uitoefening van zijn werk belemmerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven