Nieuwe lijn voor tijdig indienen bezwaar- en beroepschrift

Delen:

Nieuwe lijn voor tijdig indienen bezwaar- en beroepschrift
Foto: Depositphotos

Een bezwaar- of beroepschrift is ook tijdig ingediend als dit voor het einde van de bezwaar- of beroepstermijn bij een andere postaanbieder dan PostNL is aangeboden en binnen een week na afloop van de bezwaar- of beroepstermijn is ontvangen. Dat besliste de Centrale Raad van Beroep in een uitspraak van 16 juni, die een nieuwe lijn betekent in de rechtspraak.

Voorwaarde is wel dat de postaanbieder geregistreerd is bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Niet-ontvankelijk 

In deze CRvB-zaak ging het om een man die bijstand kreeg. De gemeente had hem voor zwartwerken een boete opgelegd, waartegen de man in bezwaar ging. Hij had zijn bezwaarschrift via Falk Post verstuurd, een bij de ACM geregistreerde postaanbieder. De gemeente verklaarde dit bezwaarschrift niet-ontvankelijk omdat zij dit na de bezwaartermijn had ontvangen.

Strijd met Europese regels

Volgens de Algemene wet bestuursrecht is een bezwaarschrift tijdig ingediend als het voor het einde van die termijn is ontvangen, maar ook als het voor het einde van die termijn ter post is bezorgd én binnen een week na afloop van die termijn is ontvangen.

Het was tot nu toe vaste rechtspraak dat alleen verzending via PostNL kan worden gezien als verzending per post in de zin van de Awb. Bij arrest van 27 maart 2019 besliste het Hof van Justitie van de EU echter dat die uitleg in strijd is met de Europese regels. De CRvB volgt met zijn uitspraak dit arrest van het Europese Hof en hanteert met onmiddellijke ingang de nieuwe lijn.

Te laat

Deze nieuwe lijn brengt voor de zaak die bij de CRvB diende verder geen verandering met zich mee, nu de man zijn bezwaarschrift niet voor het einde van de termijn bij Falk Post had aangeboden. De door de gemeente opgelegde boete blijft dan ook in stand.

Gepasseerd

Onder verwijzing naar de beslissing van het Europese Hof oordeelde overigens ook de rechtbank Den Haag op 22 augustus 2019 al dat het niet is toegestaan om zonder goede reden maar één postdienst aan te wijzen waarmee beroepen op tijd kunnen worden ingediend. Daarmee passeerde de rechtbank de vaste jurisprudentie van onder meer de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven