Het onderzoek was een initiatief van de Taskforce Bescherming tegen ondermijning binnen de NOvA. Die taskforce werd in 2021 opgericht om de advocatuur in Nederland beter te weren tegen criminele activiteiten zoals het witwassen van crimineel geld.
De Erasmus Universiteit voltooide het onderzoek al in februari van dit jaar. De nieuwe voorlichtingscampagne is het eerste concrete actiepunt waarmee de NOvA als direct gevolg van het onderzoek aan de slag gaat.
‘Geen contant, tenzij’
Met de campagne wil de NOvA de bestaande gedragsregel ‘Geen contant, tenzij’ nadrukkelijker onder de aandacht brengen. De huidige wet- en regelgeving schrijft namelijk voor dat advocaten betalingen alleen giraal mogen ontvangen.
Er zijn wel uitzonderingen toegestaan, als ‘feiten of omstandigheden’ een contante betaling rechtvaardigen. In zo’n geval is er wel een maximumbedrag van toepassing: 5.000 euro. Int een advocaat binnen een jaar van één cliënt een hoger bedrag aan contante gelden, dan is voorafgaand overleg met de deken verplicht.
Tuchtrecht
De NOvA constateerde zelf echter al dat die regelgeving lang niet altijd goed wordt nageleefd. In een persbericht verwijst de Orde naar diverse tuchtrechtelijke uitspraken die er “blijk van geven dat binnen de advocatuur onduidelijkheid heeft bestaan over de betekenis van artikel 6.27 van de Verordening op de advocatuur en de feiten en omstandigheden die het aanvaarden van een contante betaling door een cliënt zouden kunnen rechtvaardigen.”
Daarom bekijkt de NOvA ook of, naast de campagne, een wijziging van de huidige regelgeving wellicht gewenst is. Daarbij zal ook worden gekeken naar de eventuele rol van nieuwe, digitale betaalmiddelen, zoals crypto’s.
Drie onderzoeken
Het onderzoek door de Erasmus Universiteit is niet het enige onderzoek dat de NOvA vanuit de Taskforce Bescherming tegen ondermijning heeft uitgezet. Vorig jaar publiceerde de Orde al resultaten van een onderzoek naar de kroongetuigenregeling en die van een onderzoek naar het gebruik van extra beveiligde en identiteitsversluierende communicatiemiddelen. Dat laatste onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit Leiden.
“Doel van alle drie de onderzoeken is het in kaart brengen van de risico’s voor advocaten, en bezien of de bevindingen en aanbevelingen uit de rapporten aanleiding geven tot aanpassing van de regelgeving,” zo licht de NOvA in dat kader toe.