Nieuwe PG bij de Hoge Raad

Edwin Bleichrodt is voorgedragen als nieuwe procureur-generaal bij de Hoge Raad. Hij zal per 1 september Jos Silvis opvolgen, die na vijf jaar stopt. Mark Wissink wordt plaatsvervangend procureur-generaal.

Delen:

Edwin Bleichrodt
Edwin Bleichrodt (foto: Piet Gispen)

De procureur-generaal (PG) geeft leiding aan het parket bij de Hoge Raad waar de advocaten-generaal werkzaam zijn. Het parket geeft juridische adviezen (conclusies) aan de Hoge Raad. Daarnaast heeft de PG een aantal bijzondere taken, zoals het doen van onderzoek naar afgesloten strafzaken met het oog op mogelijke herziening. Ook heeft hij toezichthoudende taken: disciplinair toezicht ten aanzien van rechters, thematisch toezicht in relatie tot het Openbaar Ministerie en toezicht op de naleving van de AVG voor de gehele rechtspraak. Verder is de PG belast met de vervolging van ambtsdelicten van leden van de Staten-Generaal, ministers en staatssecretarissen.

Dienstbaar aan de rechtsstaat

Bleichrodt is sinds 2013 als advocaat-generaal aan het parket bij de Hoge Raad verbonden. Daarnaast is hij hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
In een interview op de site van de Hoge Raad antwoordt Bleichrodt op de vraag naar wat voor procureur-generaal hij wil zijn: Een procureur-generaal die dienstbaar is aan de rechtsstaat en oog heeft voor de maatschappelijke en institutionele context. Ik wil graag samen met de president van de Hoge Raad de rol die de Hoge Raad en het parket bij de Hoge Raad in de rechtsstaat vervullen op een toegankelijke manier uitdragen. Intern wil ik een verbindende procureur-generaal zijn voor het hele parket; voor de secties civiel recht, strafrecht en belastingrecht.”

Prachtig werk

Bleichrodt wil graag conclusies blijven schrijven, “maar door het omvangrijke takenpakket dat bij de functie van procureur-generaal hoort, zal ik mijn ambities wat dat betreft moeten terugschroeven. Dat stemt af en toe wat weemoedig. Het schrijven van conclusies is prachtig werk en de conclusies zijn de kurk waarop het parket drijft.”

Plaatsvervanger

Mark Wissink
Mark Wissink

Mark Wissink wordt per 1 mei plaatsvervangend procureur-generaal bij de Hoge Raad. Hij volgt Frans Langemeijer op. Wissink is sinds 2010 advocaat-generaal van het parket bij de Hoge Raad, in de sectie civiel recht. Hij is tevens hoogleraar privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven