Nieuwe toets om groei regels in te dammen

Delen:

Alle nieuwe regelgeving gaat straks langs de meetlat. Het kabinet denkt dat hierdoor alleen regelgeving tot stand komt die ‘echt nodig is en proportioneel, met zo min mogelijk regeldruk’.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie schrijft dit aan de Tweede Kamer. De meetlat heet het Integraal Afwegingskader voor beleid en regelgeving. Via internet komt het voor ambtenaren beschikbaar. Aan de hand van zeven centrale vragen wordt gekeken of beleid en regelgeving wel echt nodig is.

De bewindsman stelt dat met de komst van dit systeem een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan een ‘efficiënter, effectiever en transparanter ambtelijk en politiek besluitvormingsproces’. Het effect zal volgens Opstelten ‘zo min mogelijk regeldruk’ zijn.

Het vorige kabinet had de komst van de regeldrukmeetlat al aangekondigd. Vorig jaar is er ervaring mee opgedaan bij een aantal ministeries.

De voorgestelde toetsing van beleid en regels vindt plaats in het ambtelijke voortraject. Daarnaast worden voorstellen met grote effecten voor de samenleving na 1 september 2011 besproken in de ambtelijke commissie voor effecttoetsing (CET), naar het model van de in sommige Europese landen al gebruikelijke ‘Impact Assessment Board’. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven