Nieuwe wet toegepast op ‘verkeershufter’

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft in een strafzaak tegen een 25-jarige man uit Zoetermeer voor het eerst nieuwe wetgeving over roekeloos rijden toegepast.

Delen:

Nieuwe wet toegepast op ‘verkeershufter’
Beeld: Pixabay

Sinds begin dit jaar is een nieuwe wet van kracht waardoor weggebruikers die zich roekeloos gedragen zwaarder kunnen worden gestraft, ook als ze geen brokken maken. Voordien zat er nog een flink verschil tussen straffen in zaken waar het wel of juist niet was misgegaan. Terwijl het, volgens het OM, vaak meer geluk dan wijsheid is dat er geen ongelukken zijn gebeurd.

Onnodig langzaam rijdend over een N-weg en onder invloed van lachgas bracht de 25-jarige man uit Zoetermeer het verkeer op 8 april in gevaar. Hij slingerde met 30 km per uur over de beide rijstroken van de N470, terwijl hij onder meer bezig was met zijn telefoon en een ballon lachgas. De toegestane snelheid is daar 70 kilometer per uur.

Onder invloed

Een politieagent zette de verdachte aan de kant en merkte meteen dat die onder invloed was. De verdachte reageerde verdwaasd en viel bij het uitstappen tegen zijn auto aan.

De officier van justitie is van mening dat door het gedrag van verdachte een levensgevaarlijke situatie is ontstaan. Zijn gedrag was onvoorspelbaar, waardoor anderen – die harder reden – plots moesten remmen of uitwijken. Dat er niemand op een andere auto is gereden, mag een klein wonder heten.

Rijontzegging

De officier heeft de rechtbank gevraagd om de verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf van zes weken en een rijontzegging van negen maanden. Over een week doet de rechtbank uitspraak.

Door de nieuwe wet gaat de maximale straf voor gevaarlijk rijden van twee naar zes maanden gevangenisstraf, ook in zaken zonder letsel of schade.

Negeren van rode lichten

Daarnaast geldt er een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op zeer gevaarlijk rijgedrag waarbij automobilisten opzettelijk de verkeersregels ernstig overtreden zonder acht te slaan op de veiligheid van anderen. Daarvoor is meer nodig dan een enkele verkeersovertreding. Het gaat om een combinatie van gedragingen. Bijvoorbeeld een forse overschrijding van de maximumsnelheid, het negeren van rode lichten, op de verkeerde weghelft rijden en ook nog een mobiele telefoon vasthouden, terwijl zeer goed voorstelbaar was dat een ongeval kon plaatsvinden.

Voor automobilisten die met dit roekeloos rijgedrag wél een ernstig ongeluk veroorzaken, is een gevangenisstraf tot maximaal zes jaar mogelijk.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven