Nieuwe wetgeving moet ‘toekomstbestendig’ worden

Delen:

8 juli Nieuwe wetgevingHet kabinet realiseert zich meer en meer dat de huidige wetgeving nieuwe ontwikkelingen in de weg kan staan. Daarom wordt voortaan ingezet op wetgeving die ‘toekomstbestendig en innovatievriendelijk’ is.

Hoewel het kabinet erkent dat met de bestaande wetgeving meer mogelijk is dan criticasters beweren, wil het toch ‘kabinetsbreed’ een andere wetgevingskoers inslaan. Wet- en regelgeving moeten ruimte bieden aan innovatie en initiatieven uit de samenleving. Op dit moment is dit lang niet altijd het geval, getuige de problemen die taxidienst Uber in Nederland ondervindt.

Maar dat gaat dus veranderen, beloven ministers Kamp (o.a. Innovatie) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) in een brief die zij woensdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Komen er ideeën vanuit de samenleving, dan moet de reactie niet langer ‘nee, tenzij’ zijn, maar ‘ja, mits’. Diezelfde ‘innovatieve’ partijen zullen ook eerder worden betrokken bij de voorbereiding van beleid en wetgeving: “Hierbij is het goed mogelijk dat de beste inzichten van buitenstaanders komen, in plaats van de usual suspects”, schrijven beide bewindslieden.

Er liggen nogal wat dossiers waarvan de regelgeving nu als belemmerend wordt ervaren. Naast Uber zijn dat digitale verhuurplatforms als Airbnb en Wimdu, de kookkunsten van hobbychefs in thuisrestaurants (Airdnd), maar ook drones (foto), 3-D printing (waarop de huidige intellectuele eigendomswetgeving nog onvoldoende antwoord heeft) en in de financiële sector: digitale marktplaatsen voor leningen, het stroomlijnen van online betalingen en het automatiseren van vermogensbeheer en beleggingen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven