Nijmegen knalt

Delen:

Bij polderen hoort gemoedelijkheid. Dat hebben ze in Nijmegen goed begrepen. Afgelopen vrijdag organiseerde de Juridische faculteitsvereniging Nijmegen (JFV) het juridisch congres 2012, met als thema polderen 2.0. Een dag van lezingen en workshops over allerlei privaatrechtelijke thema’s die voornamelijk werden verzorgd door grote kantoren. ‘s Ochtends bij binnenkomst was de sfeer al goed. Iedereen stond tevreden koffie en thee te drinken… tot er plotseling een harde knal klonk.

Het was het “vuurwerk” van Boekel de Nerée (een op te blazen en stuk te slaan papieren zak), afkomstig uit de goodiebag. Want die had de JFV natuurlijk weten te regelen. Er zaten ook spulletjes in waar langer lol aan te beleven viel, zoals een aflevering van het Financieele Dagblad, een winkelwagenmuntje van KienhuisHoving en futuristische fietslampjes van Allen & Overy. Leuk detail: de leden van het bestuur van JFV droegen allen een lichtgroene das met wit bloemmotief. En zij waren niet de enigen die er onberispelijk uitzagen… bijna alle tachtig aanwezige studenten hadden zich in het zwart gestoken.

ZZP’ers

De dagvoorzitter was de Nijmeegse hoogleraar arbeidsrecht Leonard Verburg. Wat kan die man spreken! Wild gebarend en vrolijk grappen makend vertelde hij over de drijfveren van bedrijven om zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) in de arm te nemen, in plaats van gewone werknemers met een contract. Teruggaan naar je core business bijvoorbeeld – voor alles wat daar niet mee te maken heeft huur je zo’n zelfstandige dienstverlener in. Of flexibel zijn, want bij een inkrimpende vraag ben je van een ZZP’er makkelijker af dan van een werknemer. En natuurlijk 30% minder aan sociale lasten betalen. Daar zit een probleem, want sociale zekerheid wordt dus ook niet betaald. ‘ZZP’ers worden niet ziek, dat is de afspraak,’ aldus Verburg. Over de ontwikkeling dat er steeds meer ZZP’ers worden ingehuurd mogen we dan ook ‘best bezorgd’ zijn, vond hij.

Zegt de ene tegen de andere…

Rogier Duk – door professor Verburg aangekondigd als ‘de eerste advocaat die je noemt als je aan arbeidsrecht denkt’ – sprak een uur lang over allerlei interessante arbeidsrechtelijke arresten. In een nogal bedaard tempo overigens. Na twintig minuten van geïmproviseerde inleiding kondigde hij aan nu aan zijn geschreven stuk toe te komen, wat hij uiteindelijk tien minuten voor het einde werkelijk deed. Al die tijd bleven de studenten doodstil luisteren, maar Duk bediende zich dan ook niet te weinig van het stijlmiddel humor. ‘Kent u het verhaal van de ballonvaarders? Twee ballonvaarders vliegen vlak boven de grond en vragen aan een man die daar staat: “waar zijn we?” Antwoordt die man: “In een ballon.” Zegt de ene ballonvaarder tegen de andere: “Dat moet een jurist zijn. Zijn antwoord is volledig juist én volledig nutteloos.”’

Verre van volledig nutteloos waren in elk geval de workshops en lezingen die de rest van de dag volgden. Dat vonden alle juristen in spe. Tijdens de workshop Do’s en don’ts van de arbeidsovereenkomst wisten ze alle vragen van Nysing-advocaat Wilco Nieuwenhuis feilloos te beantwoorden. Strak geörganiseerde middag, gretig publiek… het barst van het juridisch talent daar in Nijmegen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven