NJV-prijs 2014 naar Hirsch Ballin

Delen:

bekerDe Nederlandse Juristen-Vereniging heeft op 13 juni aan Ernst Hirsch Ballin de NJV-prijs 2014 uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen om juristen te eren die metterdaad door hun werkzaamheden een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de rechtsontwikkeling en/of rechtstoepassing in het Koninkrijk der Nederlanden. Volgens de jury is Hirsch Ballin een van de belangrijkste woordvoerders geworden op het terrein van het verdedigen en versterken van de rechtsstaat, grondrechten en internationale en Europese rechtsvorming, juist waar deze onder druk komen te staan.

In het rapport van de jury, bestaande uit Jenny Goldschmidt (hoogleraar internationaal en Europees recht aan de Universiteit Utrecht), Chris Fonteijn (bestuursvoorzitter Autoriteit Consument en Markt) en Germ Kemper (advocaat en oud-deken arrondissement Amsterdam), staat: “Door het combineren van een bijzonder scherp wetenschappelijk inzicht, die zich uit in een groot aantal vernieuwende publicaties over actuele vraagstukken (zoals recent zijn boek over burgerschap), met een grote maatschappelijke betrokkenheid en integriteit is hij een van de belangrijkste woordvoerders geworden op het terrein van het verdedigen en versterken van de rechtsstaat, grondrechten en internationale en Europese rechtsvorming, juist waar deze onder druk komen te staan. Hij schroomt daarbij niet om tegen de stroom in te gaan, waar de genoemde waarden dat vereisen. In het bijzonder mogen met lof zijn inspanningen worden genoemd om duidelijk te maken dat begrippen als ‘democratie’ en ‘rechtsstaat’ verder strekken dan de eenvoudige notie dat ‘de meerderheid beslist’.”

Hirsch Ballin is hoogleraar Nederlands en Europees Constitutioneel Recht aan de Universiteit van Tilburg en hoogleraar mensenrechten aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was Hirsch Ballin onder meer Minister van Justitie, lid van de Tweede en Eerste Kamer, lid van de Raad van State en hoogleraar staats- en bestuursrecht in Tilburg. Ernst Hirsch Ballin is lid van de KNAW. Hij is tevens lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), voorzitter van de Commissie mensenrechten van die raad en lid van de Raad van Toezicht van Cordaid. In het verleden heeft hij talloze functies bekleed op maatschappelijk terrein ten behoeve van uiteenlopende soorten organisaties werkzaam op het terrein van speciaal onderwijs, mensenrechten en internationale samenwerking.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven