NMa haalt 137 miljoen euro aan boetes binnen

Delen:

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft het afgelopen jaar in twaalf zaken boetes opgelegd voor een totaalbedrag van ruim 137 miljoen euro, 33 bedrijven werden beboet. Voor het eerst gaf de NMa ook boetes aan leidinggevenden, acht van hen moesten betalen omdat zij leiding gaven aan een bedrijf dat een overtreding van de concurrentieregels beging. Dat meldde de NMa vrijdag in haar jaarbericht.

In 2009 bedroeg het totale boetebedrag 4,5 miljoen euro, een jaar eerder 9 miljoen euro.

Vorig jaar richtte de NMa haar pijlen onder andere op meelproducenten uit binnen- en buitenland. “Vijftien bedrijven verdeelden in wisselende samenstelling de markt of maakten afspraken om de concurrentie te beperken”, aldus de NMa. De meelproducenten uit Nederland, België en Duitsland kregen 80 miljoen euro boete opgelegd. “De NMa treedt hard op tegen zulke kartelafspraken omdat de consument over het algemeen het slachtoffer is.”

De NMa heeft nu twintig mededingingszaken in onderzoek, vijf onderzoeken werden stilgezet wegens gebrek aan bewijs. In 2010 werden 83 zogenoemde concentraties, fusies, overnames of joint ventures gemeld. “Daarvan zijn er vier ingetrokken tijdens de beoordelingsfase.”

De NMA beschikte in 2010 over een budget van 45,9 miljoen euro, 4,2 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Dit jaar moet de NMa het met 3,55 miljoen euro minder doen. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven