No cure no pay toegestaan voor letselschade-advocaten

Delen:

no-cure-no-payHet verbod op no cure no pay is sinds 1 januari opgeheven voor letselschade-advocaten. Zij kunnen in gecompliceerde zaken – waarbij er serieuze discussie is over de aansprakelijkheid of het causaal verband – werken op basis van een vorm van no cure no pay. Het gaat om een experiment voor vijf jaar.

De vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) is van mening dat het experiment leidt tot verbetering van de toegang tot het recht voor slachtoffers, omdat het de mogelijkheid vergroot de best gekwalificeerde en meest gespecialiseerde advocaten op het gebied van letselschade in te schakelen.

ASP heeft in samenwerking met de algemene letselschadeadvocatenvereniging LSA en de Nederlandse Orde van Advocaten een modelcontract opgesteld. Zo wordt geprobeerd letselschadeslachtoffers te beschermen tegen misbruik en een bijdrage geleverd aan een succesvol verloop van het experiment. Om uitwassen te voorkomen, is een genuanceerde beloningsvorm bedacht: de Resultaatsafhankelijk Urenbasis Beloning (RUB).

Tegenover de garantie dat de cliënt niets betaalt als geen resultaat wordt geboekt, staat de zekerheid dat de cliënt nooit meer dan een vast percentage van zijn schadevergoeding aan advocaatkosten kwijt is. Om te vermijden dat de advocaat met een paar uur werk een torenhoog honorarium incasseert, mag de advocaat alleen de door hem gewerkte uren in rekening brengen, tegen een verhoogd uurtarief. De totale rekening, inclusief BTW, kan nooit hoger zijn dan maximaal 35 % van de schadevergoeding. Dat geeft zekerheid voor de cliënt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven