‘Nobelprijs voor de Vrede moet gaan naar EHRM’

Delen:

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg

Als het aan de Griekse regering ligt krijgt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in oktober dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

Miltiades Varvitsiotis, die nu in Griekenland de minister van Buitenlandse Zaken is, stuurde een brief met die inhoud naar het Nobelprijs Comité. Daarmee bevestigde hij het ‘officiële besluit’ van de Griekse regering. Griekenland waardeert het werk van het EHRM enorm, aldus de minister in zijn brief. Hij noemt het een ‘belangrijk instituut voor de bescherming van mensenrechten en voor het bewaken van het internationale recht’. En dat is weer van grote betekenis voor de wereldvrede.

Ondertekening EVRM

Varvitsiotis’ oproep komt niet op een vreemd moment. Griekenland wordt op 15 mei 2020 voorzitter van het Comité van Ministers van de Raad van Europa. Dat voorzitterschap duurt zes maanden en in die periode wil Griekenland nadrukkelijk stilstaan bij de ondertekening van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zeventig jaar geleden. Uit dat Verdrag kwam het EHRM voort.

De Nobelprijs voor de Vrede is eerder uitgereikt aan instituties. Deze eeuw waren dat bijvoorbeeld de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (2017), de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (2013), de Europese Unie (2012) en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (2005) en de Verenigde Naties (2001).

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven