Notariaat adviseert politiek in aanloop naar Europese verkiezingen

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie doet politieke partijen suggesties aan de hand voor hun Europese verkiezingsprogramma’s. Bijvoorbeeld over de erkenning van samenlevingscontracten in alle EU-landen. Dit met het oog op de Europese Parlementsverkiezingen in 2024.

Delen:

Europees Parlement in Brussel

De KNB doet deze suggesties in een brochure waarin de rol van de notaris in een Europese context wordt geplaatst. In ‘De rol van de notaris in een snel veranderende samenleving’ (pdf) gaat het over drie thema’s: de toegang tot de notaris, waarborgen in het kader van digitalisering en de betrouwbaarheid van openbare registers.

Monitoren

Omdat een groot deel van de wet- en regelgeving in ons land uit Europa komt, is het voor het notariaat belangrijk de Europese wetgevingsprocessen goed te monitoren en kennis van het notariaat in te brengen, aldus de KNB.
De EU bepaalt bijvoorbeeld hoe cliënten zich in de toekomst bij de notaris moeten identificeren, hoe bepaalde bedrijfsinformatie wordt vastgelegd in digitale registers en aan welke regels de notaris moet voldoen in de strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme.

Rol notaris

In de brochure zijn vijf concrete punten opgenomen. De KNB pleit voor erkenning van een notarieel samenlevingscontract in alle Europese landen en voor eenvormige regels over digitale nalatenschappen (zoals sociale media en digitale eigendommen). Ook wil de KNB graag dat binnen de EU wordt geregeld dat de notaris, als hij dat als ‘noodrem’ nodig acht, van cliënten die alles digitaal willen regelen kan eisen om persoonlijk contact in een fysieke omgeving te hebben. Verder vraagt de KNB om het waarborgen van de bescherming van de privacy en vertrouwelijke gegevens van burgers en bedrijven, en het harmoniseren van basisregisters zoals die van het Kadaster in Europees verband.

Juridische Poort

De KNB meldt nog dat (kandidaat-) Europarlementariërs komend voorjaar met elkaar in debat zullen gaan over notariële aangelegenheden tijdens haar halfjaarlijkse evenement de Juridische Poort.
In aanloop naar de vorige Europese verkiezingen werd ook een Juridische Poort gehouden; toenmalig KNB-voorzitter Nick van Buitenen greep die gelegenheid aan om de deelnemende politici zijn Europese wensenlijstje voor het notariaat te overhandigen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven