Notariaat organiseert congres ter voorkoming catastrofe

Delen:

Notarissen wijden een wetenschappelijk congres aan het voorkomen van een erfrechtelijke catastrofe. Veel erfgenamen zouden zichzelf én hun gezin namelijk in de problemen brengen door ondoordacht handelen. Het is de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) een doorn in het oog dat de wet hen daar niet tegen beschermt. EPN organiseert hierover een congres op donderdag 10 mei.

Het erfrecht moet snel worden aangepast, stelt de EPN. Voorzitter van de vereniging Aniel Autar: “Tijdens ons congres worden de valkuilen behandeld die sinds het inwerkingtreden van het nieuwe erfrecht (1 januari 2003) zijn ontstaan. Wij zullen ook voorstellen doen de wet op andere terreinen aan te passen.” De EPN is verheugd dat een aantal parlementariërs (onder wie Jeroen Recourt) en wetgevingsjuristen toegezegd hebben aanwezig te zullen zijn. Autar: “Wij hebben inmiddels ook overleg gehad met de Raad voor de Rechtspraak. En vanwege het grote maatschappelijke belang hebben wij dit congres ook opengesteld voor advocaten en andere aanverwante beroepsgroepen”.

Afgelopen weekend maakten de NOS en Netwerk Notarissen (landelijk samenwerkingsverband van notariskantoren) bekend dat uit onderzoek blijkt dat erfgenamen steeds vaker in de financiële problemen komen door het accepteren van een erfenis. Samen met de Radboud Universiteit Nijmegen werkt Netwerk Notarissen nu aan een voorstel voor een wetswijziging om erfgenamen te beschermen. Dat voorstel wordt nog vóór de zomer aan de politiek aangeboden.

De wijziging van de wet kan op eenvoudige wijze worden bereikt, stelt Freek Schols, hoogleraar privaatrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “Minderjarige erfgenamen zijn nu al verplicht om de erfenis onder voorwaarden te aanvaarden. Dit brengt geen extra ingewikkelde afwikkeling met zich mee. Voor volwassen erfgenamen zouden dezelfde regels kunnen gelden.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven