Juridisch nieuws

Notariaat overhandigt Europees wensenlijstje

Foto: Pixabay

Het notariaat zou graag zien dat allerlei notariële registers binnen Europa onderling beter worden verbonden. Dat was een van de wensen die de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie op maandag 8 april doorgaf aan Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement.

In de aanloop naar de Europese verkiezingen (23 mei) overhandigde Nick van Buitenen, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) alvast zijn wensenlijstje voor het notariaat aan zes kandidaten voor het Europees Parlement. Naast het opzetten en onderling verbinden van registers in Europa (zoals centrale testamentenregisters, registers van Europese verklaringen van erfrecht en registers van levenstestamenten en volmachten), zou de KNB graag zien de kennis van juridische beroepsgroepen over anti-witwasregelgeving wordt vergemakkelijkt en bevorderd, en dat er een regeling komt over de digitale erfenis. Ook wil de KNB dat er na het erfrecht en het huwelijksvermogensrecht meer Europese regelingen worden gemaakt waarin regels worden geharmoniseerd, zoals de bescherming van kwetsbare meerderjarigen, adoptie en vermissing.

De wensen werden overhandigd aan Chantal Hakbijl (CDA), Sabine Klok (GroenLinks), Liesje Schreinemacher (VVD), Anne Strijker (ChristenUnie/SGP), Emily van de Vijver (D66) en Lara Wolters (PvdA), allen kandidaat voor het Europees Parlement.

Tijdens de Juridische Poort van de KNB lieten zij de aanwezige (kandidaat-)notarissen weten waarvoor zij staan. Zo bleek dat de VVD wil dat de Europese dienstenrichtlijn ook van toepassing moet zijn op het notariaat, zodat notarissen ook elders in Europe hun diensten kunnen aanbieden – de PvdA is daar op tegen. GroenLinks wil een Europese instelling die hard kan optreden tegen witwassen.

 

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand