Notaris biedt rechtszekerheid bij (ver)koop woning

Delen:

Om potentiële kopers en verkopers op weg te helpen heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) de website www.koopakteonline.nl gelanceerd. Deze site biedt kopers en verkopers van woningen de mogelijkheid om via (anonieme) beantwoording van een aantal vragen een checklist te krijgen met aandachtspunten en tips, toegespitst op hun persoonlijke situatie. Deze kunnen zij met hun notaris bespreken. Ook kunnen zij een standaard koopakte downloaden.

Op basis van de keuzes die de consument op de site maakt, volgt een tip voor hun concrete situatie en een korte uitleg over de rechtszekerheid die de notaris kan bieden. Hij kan bijvoorbeeld extra clausules opnemen in het koopcontract. Zo wordt de zeer actuele vraag gesteld of de woning op erfpachtsgrond staat. Is dat het geval, dan krijgt een koper het advies de erfpachtsvoorwaarden op te vragen, maar ook te informeren om wat voor erfverpachter het gaat: gemeente, woningbouwvereniging of particulier.

De vragen gaan ook in op de persoonlijke situatie van koper en verkoper. Als een scheiding of een erfenis in het spel is, gaat het vaak mis, weet Geertjan Sarneel, voorzitter van de KNB. “Juist in die situaties is het raadzaam op tijd naar de notaris te gaan, dat voorkomt onaangename verrassingen bij het passeren van de transportakte.”

De KNB benadrukt dat het iedereen vrij staat zelf een koopcontract op te stellen, maar wijst er ook op dat een notariële koopakte en een goed advies van de notaris méér rechtszekerheid biedt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven