Notaris wacht moeilijk 2012

Delen:

De omzet van juridisch dienstverleners neemt in 2012 naar verwachting met slechts 1% toe, omdat bij advocatenkantoren de groei beperkt is. Daar komt bij dat notariskantoren opnieuw te maken krijgen met lagere omzetten, omdat er minder woningtransacties zijn. Dit blijkt uit het kwartaalbericht juridische dienstverlening van het ING Economisch Bureau.

De omzet in de juridische dienstverlening neemt dit jaar maar mondjesmaat toe (1%), vanwege magere groeiperspectieven in de advocatuur en de krimp in het notariaat. De omzet is in 2011 nog met circa 2% gestegen. Notariskantoren zagen de omzet juist flink afnemen. Dit is vooral te wijten aan de terugval van de inkomsten uit de familiepraktijk, maar ook aan het lagere aantal akten in de onroerend goed praktijk. In 2012 daalt het aantal akten naar verwachting verder als gevolg van een kleiner aantal woningtransacties. Ook de ondernemingspraktijk kan op termijn een tik krijgen. Dit jaar komt er namelijk een wetsvoorstel waardoor voor het oprichten van een BV door bijvoorbeeld een DGA geen notaris meer nodig is. In de familiepraktijk zijn voor 2012 geen grote verschuivingen in de hoeveelheid akten te verwachten. “De aanhoudende daling van het aantal woningtransacties en de vooruitzichten dat voor oprichting van een BV geen notaris meer nodig is, zetten de omzetverwachtingen bij notarissen onder druk”, aldus Sasja van As-Winters, sectormanager Zakelijke Dienstverlening van ING.

Minder omzet, minder notarissen

De teruglopende brancheomzet valt samen met een afname in het aantal notarissen (-2%) en personeelsbestand (-1,5%). In 2011 namen ruim 60 notarissen afscheid van het ambt en per 1 januari van dit jaar nog eens 29. Het aantal kandidaten is, na dalingen in 2009 en 2010, echter stabiel gebleven. De komende jaren blijft de potentiële instroom, het aantal afgestudeerden notarieel recht op peil.

Tarief advocaat blijft achter bij inflatie

Advocatenkantoren laten in 2012 lichte omzetgroei zien. De teruggang in de transactiepraktijk wordt gecompenseerd door groei in andere delen van de ondernemingspraktijk voortvloeiend uit herstructureringen. Ook de arbeidsrecht en insolventiepraktijk trekken iets aan. Advocatenkantoren hebben in 2011 met name door een goed eerst half jaar, met veel fusies en overnames, de omzet zien stijgen. De honoraria zijn naar verwachting met ruim 1% gestegen en blijven daarmee voor het derde opeenvolgende jaar achter bij de inflatie. Hiermee neemt het gat tussen de tariefsontwikkeling in de advocatuur en de inflatie iets af.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven