Notariskantoren luiden de noodklok

Delen:

Ruim tweederde van de notariskantoren luidt de noodklok over onhoudbare toestanden in het notariaat. Als gevolg van de marktwerking en de economische crisis zijn de winsten en omzetten van de notarissen gekelderd en is de service aan cliënten in het geding. De kantoren willen terug naar bepaalde basistarieven om te voorkomen dat de notarissen elkaar op prijs kapot concurreren.

Dit stellen de notarissen in een brandbrief aan de beroepsorganisatie Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), die mede is ondertekend door zeven hoogleraren notarieel recht. De notariskantoren stellen dat een en ander te lang met de mantel der liefde is bedekt’.

Door de financiële crisis zijn veel notarissen in moeilijkheden gekomen. In het tweede kwartaal stonden 163 kantoren (20 procent) onder speciale aandacht vanwege hun financiële situatie. Dat betekent dat ze meer informatie moeten geven over hun positie of dat de toezichthouder voor het notariaat onderzoek gaat doen naar deze kantoren. Bij achttien van deze kantoren was sprake van een ‘negatieve bewaringspositie’, wat betekent dat er minder geld op de rekening staat dan zou moeten. Acht kantoren hebben mogelijk fouten gemaakt met geld van cliënten. (Bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven