Notarissen komen met nieuw testament

Delen:

Een groep van bijna vierhonderd notarissen heeft een ‘testament’ ontwikkeld voor mensen die wilsonbekwaam zijn geworden door bijvoorbeeld dementie. Mensen kunnen daarin onder meer aangeven wie hun geld moet beheren en naar welk verzorgingshuis ze willen.

Het was al mogelijk om bij een notaris dit soort zaken vast te leggen, maar de EPN-notarissen (Estate Planners in het Notariaat) hebben er een speciaal protocol voor ontwikkeld. “Zodat je weet welke vragen in ieder geval aan bod moeten komen”, aldus EPN-bestuurslid Aniel Autar. Voorbeelden zijn wie er voor iemand moet zorgen en hoe het vermogen moet worden beheerd.

Volgens Autar kunnen mensen nu al iemand een volmacht geven voor het geval ze gaan dementeren. “Probleem is dan dat nabestaanden na het overlijden de gevolmachtigde ter verantwoording kunnen roepen, over bijvoorbeeld de besteding van het geld. Daar zie je problemen ontstaan. Nu wordt ook expliciet vastgelegd wat er moet gebeuren.” Daardoor hebben gevolmachtigden meer rust, aldus Autar. “Ze kunnen nu zeggen: ik heb uitgevoerd wat er op papier stond.” (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven