De grootste grief van de opstandige notarissen is dat de KNB onvoldoende aan de bel trekt bij de Haagse politiek nu het door de economische crisis almaar slechter gaat met de financiële positie van veel notariskantoren. De gevolgen van het loslaten van de tarieven beginnen zijn zure vruchten af te werpen nu enerzijds de transacties in aantal teruglopen maar zeker ook met name in de onroerend goedpraktijk voor consumenten een ware prijzenslag plaatsvindt. Volgens Henk Oosterdijk, notaris bij Hekkelman, en woordvoerder van de opstandelingen, worden hypotheekakten gepasseerd voor een bedrag van € 190.- ex btw: “Als je weet dat we daar een uur of acht mee bezig zijn, dan staat vast dat daar op kwaliteit wordt ingeleverd. En het vervelende is dat je als consument dat pas merkt als je je huis weer verkoopt. Gemiddeld zeven jaar later dus.”
Defaitisme
Ook Oosterdijk zegt niet uit te zijn op het opstappen van het huidige bestuur: “Het is juist dat we stennis schoppen zoals u dat zegt, maar dat is niet het doel op zich. We streven niet naar het onthoofden van de KNB. Wij hadden de sterke indruk dat het bestuur onvoldoende doorhad hoe groot de problemen op de werkvloer zijn. De kwaliteit en het voortbestaan van het notariaat staan op het spel en dan kom je als bestuur niet weg met de mededeling dat een regulering van de tarieven politiek kansloos is en dat je het daarom maar laat liggen. Die opstelling wordt door de leden als onacceptabel ervaren, dat hebben we duidelijk gemaakt.”
Notitie
In het overleg van vorige week tussen de opstandelingen en het KNB-bestuur werd afgesproken dat een werkgroep een notitie zal schrijven die aan de ledenraad zal worden voorgelegd. Zowel Oosterdijk als Verstappen maken duidelijk dat een pleidooi voor een veel actievere houding richting politiek is te verwachten. Oosterdijk: “En we hebben de verzekering van het bestuur dat als de ledenraad deze notitie omarmt, deze door het bestuur loyaal zal worden uitgevoerd. Dat moet ook wel, anders maak je je als bestuur ongeloofwaardig.”
De breedte van het verzet tegen de inactieve houding van het KNB-bestuur mag opvallend worden genoemd. Van de 3300 (kandidaat)notarissen stelde maar liefst tweederde zich tot nu toe achter deze actie. Slechts een kleine 3% liet weten het er niet mee eens te zijn en van een kwart van de kantoren wordt nog een reactie verwacht. Van de notarissen van wie een reactie werd ontvangen was maar liefst ruim 95% het eens met de brief.
Uiteraard hebben we KNB-voorzitter Erna Kortlang om een reactie gevraagd. Zij bleek niet beschikbaar voor commentaar.