Notarissen kunnen verdachten transacties niet anoniem melden

Voor hun eigen veiligheid zouden notarissen ongebruikelijke transacties anoniem moeten kunnen melden. Voormalig minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus wees dat voorstel af, zijn opvolger Dilan Yeşilgöz-Zegerius maakt dat ook niet mogelijk. Wel vindt zij de veiligheid van melders belangrijk.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Notarissen kunnen verdachten transacties niet anoniem melden - Mr. online
Anoniem melden (foto: Depositphotos)

Transparantie, herleidbaarheid en controle van informatie voor opsporingsdiensten en Openbaar Ministerie vindt minister Yeşilgöz-Zegerius essentiële uitgangspunten voor ons rechtsstelsel. Anoniem melden van ongebruikelijke transacties door (kandidaat-)notarissen past daar niet in.

Veiligheid

Wel vindt de minister de veiligheid van melders van ongebruikelijke transacties belangrijk. In overleg met de politie, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs wordt meer aandacht besteed aan het waarborgen van de veiligheid van een melder van een ongebruikelijke transactie. Zo kan met de melder contact worden opgenomen om te bezien of zich (voorziene) dreigingsrisico’s voordoen, wanneer de melder in het strafdossier wordt opgenomen. “Het OM maakt dan een afweging of maatregelen kunnen worden genomen ter bescherming van de melder, zoals het anonimiseren van de gegevens van de meldingsplichtige instelling in het strafdossier”, zo schrijft de minister in een bijlage van de Kamerbrief.

Onmogelijk

Maar anoniem melden blijft dus onmogelijk, ondanks de in 2020 aangenomen SP-motie waarin de regering werd gevraagd – in overleg met notarissen en belastingadviseurs – te bekijken hoe de veiligheid van een melder van een ongebruikelijke transactie beter kan worden gewaarborgd. Voorstel was toen om de melder in het strafdossier te anonimiseren. De KNB heeft er toen voor gepleit dat notarissen via de beroepsorganisatie kunnen melden. Grapperhaus wees dat af.

Toezicht

Wel gaat Yeşilgöz-Zegerius verder investeren in de analyse van ongebruikelijke transacties door Financial Intelligence Unit-Nederland en een versterking van het toezicht op poortwachters als accountants en notarissen via Bureau Financieel Toezicht en andere beroepsgroepen via Bureau Toezicht Wwft.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top