‘Notarissen mogen 10 jaar lang ontzette notarissen niet in dienst nemen’

Delen:

blokjesEen notaris mag een notaris die uit het ambt is ontzet tien jaar lang niet in dienst nemen. Ook mag niet op een andere wijze met een ontzette notaris gedurende deze periode worden samengewerkt. Deze regel wil het bestuur van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) invoeren. Dit naar aanleiding van een voorval met een uit het ambt ontzette notaris die als kandidaat-notaris op een kantoor doorwerkte.

Staatsecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie gaf half april aan de Wet op het notarisambt niet aan te willen passen om ervoor te zorgen dat uit het ambt ontzette notarissen in de toekomst niet meer op een notariskantoor kunnen werken. De KNB vindt het toch belangrijk dat zo’n notaris ook niet op andere wijze nog werkzaam kan zijn in het notariaat. Dit is naar de mening van het bestuur schadelijk voor de eer en het aanzien van het ambt. De beleidsregel waarin het bestuur deze regel wil vastleggen zal op 19 juni in de ledenraad worden besproken.

In een procedure tegen drie notarissen die toestonden dat een ontzette notaris als kandidaat-notaris op hun kantoor werkzaam was en hier ook als mede-eigenaar zeggenschap had, heeft de tuchtrechter op 18 maart 2013 geoordeeld dat de notarissen van het kantoor het vertrouwen in het ambt schaden door de oud-notaris op het kantoor te laten werken. Zij kregen een waarschuwing van de tuchtrechter. (bron: knb.nl)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven