Notarissen willen af van terugwerkende kracht van faillissementen

Delen:

Dinsdag Foto FaillietNotarissen hebben er veel belang bij dat zij real time weten wanneer een bedrijf of natuurlijk persoon failliet is. Om die reden moeten faillissementen direct worden bijgeschreven in het Centraal Insolventieregister (CIR) en niet, zoals nu, pas na enkele uren. Daarnaast zou de terugwerkende kracht van faillietverklaringen moeten worden afgeschaft.

Dat stelt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie in een advies aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het ministerie had de KNB gevraagd te reageren op het conceptwetsvoorstel over de modernisering van de faillissementsprocedure.

Wat het ministerie onder real time verstaat, gaat de notarissen niet ver genoeg. Deze willen ‘terstond’ weten wanneer iemand failliet is, het ministerie is tevreden wanneer een faillissement al na enkele minuten kan worden opgenomen in het Centraal Insolventieregister. Maar dat wordt lang niet altijd gehaald.

Nora van OostromDat het soms een ‘minutenkwestie’ is, legt KNB-woordvoerder Nora van Oostrom (foto) uit. “Als iemand door de rechtbank failliet wordt verklaard, vervalt direct zijn beschikkingsbevoegdheid. Een huis kopen of verkopen, een hypotheek vestigen of aandelen overdragen kan dan niet meer rechtsgeldig gebeuren. Als de notaris dat direct weet, zal hij niet meer meewerken aan een dergelijke transactie.” Daarom hameren de notarissen zo op het uiterst actuele insolventieregister.

Een real time CIR is een stap in de goede richting maar daarmee zijn nog niet alle problemen opgelost, zegt Van Oostrom. “Als iemand om 11.00 uur door de rechtbank failliet wordt verklaard, en zelfs als notarissen dat al om 11.01 uur weten, dan zegt de Faillissementswet (artikel 23) dat de faillietverklaring terugwerkt tot 00.00 uur van die zelfde dag. Dus al die uren voorafgaand aan het uitspreken van het faillissement was meneer of mevrouw al failliet.” In de praktijk betekent dit dat huizen worden overgedragen waarvan achteraf blijkt dat ze in een failliete boedel zaten en dat kopers niet meer over hun geld kunnen beschikken om de woning af te rekenen. Van Oostrom: “Als een leveringsakte is gepasseerd, kan deze niet zo maar worden teruggedraaid. Er zal met de curator moeten worden onderhandeld om de failliete partij toch zo ver te krijgen dat er wordt betaald.”

Hoe vaak deze problematiek zich in de praktijk voordoet is niet bekend. “Dat wordt niet geregistreerd. Maar het is niet een puur theoretisch probleem, het komt met enige regelmaat voor. Daarom pleiten wij voor een wijziging van de Faillissementswet. Zo’n wijziging is helemaal niet bezwaarlijk en uiteindelijk hebben alle partijen daar baat bij.”

De notarissen staat in hun pleidooi niet alleen. Ook de Nederlandse Vereniging van Banken, de advocatuur en wetenschappers zouden de terugwerkende kracht van faillietverklaringen het liefst zien verdwijnen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven