Notarissen zien voordelen in ‘diensten op afstand’

Delen:

Een notariële akte ondertekenen via Skype of een conference call moet mogelijk zijn, vindt een (kleine) meerderheid van de notarissen. Dat geldt vooral voor standaardakten en akten op het gebied van onroerend goed.

Wie een notariële akte moet ondertekenen, moet daarvoor fysiek naar notariskantoor. Is dat nog wel zinvol nu de techniek en communicatiemiddelen kopen ‘op afstand’ mogelijk maken? In augustus 2016 kwam de Vlaamse minister van Justitie met het plan om notariële akten op afstand te kunnen tekenen. Een bezoek aan een notariskantoor is er dan niet meer bij. Uit een onderzoek blijkt dat ook Nederlandse notarissen wel voelen voor notariële dienstverlening op afstand. Contacten tussen klanten en notarissen verlopen dan via Skype of een conference call.

Uit het onderzoek, waaraan overigens slechts 51 notariskantoren deelnamen, komt naar voren dat een kleine meerderheid (55 procent) positief tegenover dienstverlening op afstand staat. Een derde wil er niet van weten en tien procent is neutraal. De notarissen vinden wel dat er voldoende (technische) handvaten moeten zijn om te kunnen voldoen aan de belehrung; de plicht van de notaris om te checken of de klant daadwerkelijk weet wat hij tekent en dit ook echt wil.

Het eerste gesprek met een notaris, het adviesgesprek, kan volgens het grootste gedeelte van de ondervraagde notariskantoren prima op afstand. Bijna tachtig procent van de notarissen staat hier positief tegenover, 22 procent is negatief. De kantoren die positief antwoordden vinden dat dit prima via Skype of conference call kan. Een nipte meerderheid van de kantoren (51 procent) vindt ook dat het passeren van een akte op afstand (via Skype of conference call) mogelijk moet zijn, mits er voldoende aandacht is voor de belehrung.

Onroerend goed (60 procent positief) en ondernemingsrecht (55 procent positief) lenen zich volgens de respondenten prima voor dienstverlening op afstand. Bij familierecht is hierover slechts 35 procent positief. Over het algemeen vinden notarissen dat standaardakten beter op afstand kunnen worden getekend dat bijzondere of complexe akten. Notariskantoren in Noord-Nederland en Overijssel kijken negatiever aan tegen het aanbieden van notariële dienstverlening op afstand, elders is men positiever.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven