NOvA maakt Raad van Advies bekend

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft de namen bekendgemaakt van zes leden van de nieuw in te stellen Raad van Advies van de Orde. Een zevende volgt later. De voordracht komt van de Algemene Raad van de NOvA en moet eind maart nog worden bekrachtigd door het College van Afgevaardigden. De namen zijn mr. L.Y. Gonçalves – Ho Kang You, mr. P.T.C. van Kampen, dr. A.H.G. Rinnooy Kan, drs. S.J. Stuiveling, mr. E.H. Swaab en mr. A.A. Westerlaken.

De Raad van Advies is ingesteld naar aanleiding van het advies van de Commissie Advocatuur, voorjaar 2006, aan de Minister van Justitie. De Instelling van de Raad beoogt de maatschappelijke legitimiteit van de besluitvorming van de Orde te verhogen. In de voordracht spreekt het College van een selectie van kandidaten die resulteert in de gewenste pluriforme samenstelling van de Raad. Kandidaten hebben allen een brede maatschappelijke ervaring en een onbetwist niveau. Kennis van de rechtspraktijk en ervaring als afnemer van advocatendiensten zijn ook voldoende voorhanden, aldus het College.

Dat laatste moet haast wel slaan op de bekendste kandidaat, namelijk Alexander Rinnooy Kan (58), niet zo lang geleden door de Volkskrant nog uitgeroepen als de machtigste man van Nederland. Rinnoy Kan is in het dagelijks leven voorzitter van de SER. Wie ook wel eens advocaat zal hebben gesproken in het werkzame leven is Anton Westerlaken (53) voormalig CNV-vakbondsman en tegenwoordig lid van de Raad van Bestuur van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Tijdens zijn CNV-periode haalde Wetserlaken in de avonduren de meester-titel. De derde kandidaat van buiten de advocatuur is Saskia Stuiveling (62), de vroegere rechterhand van Bram Peper in zijn Rotterdamse tijd en al weer sinds 1999 president van de Algemene Rekenkamer.

Een echte jurist is Lilian Goncalves (61), jarenlang advocaat in Suriname en Nederland en tot 2006 vicevoorzitter van de Opta. Als advocaat-leden worden voorgedragen Petra van Kampen en Els Swaab. Van Kampen (49), is advocaat bij Simmons & Simmons. Blijkens haar cv heeft ze een eindeloze lijst publicaties op haar naam staan en heeft met name het strafrecht haar voorkeur. Els Swaab tenslotte, ook hoog scorend op het Volkskrantonderzoek naar de machtigste Nederlander, werkt als senior advisor bij Boekel de Nerée en heeft een ware collectie nevenfuncties waarvan haar voorzittersschap van de Raad voor Cultuur en het Nationaal Comité 4 en 5 mei wel de meest in het oog lopende zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven