NOVA wil regelgeving ‘kenbare hoedanigheid’ nog dit jaar aanscherpen

De Nederlandse Orde van Advocaten is van plan om de regelgeving rondom de zogeheten kenbare hoedanigheid van advocaten te wijzigen. De aanpassingen moeten al eind september op de agenda van de vergadering van het College van Afgevaardigden komen.

Delen:

Foto: Depositphotos

Een advocaat kan in sommige gevallen ook in een andere rol dan die van advocaat optreden. Bijvoorbeeld als mediator, onderzoeker of curator. In zulke gevallen moet een advocaat expliciet en transparant zijn over zijn rol: kenbare hoedanigheid. In de praktijk gebeurt dit niet altijd, zo blijkt volgens de NOvA uit recente tuchtrechtspraak.

Om die reden wil de NOvA de regels rondom de kenbare hoedanigheid daarom aanscherpen. “Het voorstel gaat daarmee verder dan de huidige gedragsregels en onderstreept de verplichting voor advocaten om transparant te zijn over de hoedanigheid waarin wordt opgetreden. Dit komt de rolzuiverheid ten goede en zorgt voor duidelijkheid voor alle betrokken partijen,” zo onderbouwt de NOvA de wens.

Verplichting

Als het aan de NOvA ligt, worden de huidige gedragsregels rondom de kenbare hoedanigheid vervangen door een harde verplichting. Die verplichting zorgt ervoor dat advocaten, op het moment dat zij in een andere hoedanigheid acteren dan als advocaat, hun rol proactief moeten benadrukken en toelichten.

De NOvA werkt daartoe aan een model waarmee derden eenvoudig en uniform kunnen worden geïnformeerd over de hoedanigheid van de advocaat. Volgens de NOvA is zo’n model nodig, omdat uit tuchtrechtspraak regelmatig blijkt dat de hoedanigheid van een advocaat aan derden niet kenbaar gemaakt was.

Advies

Voordat de nieuwe regels kunnen ingaan, vraagt de NOvA eerst advies aan de lokale dekens, de adviescommissie regelgeving en de raad van advies. Als dat traject naar wens en verwachting verloopt, wordt de nieuwe verplichting geagendeerd voor de volgende vergadering van het College van Afgevaardigden op 30 september.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven