Nu ook een liaisonmagistraat in Londen

Het Openbaar Ministerie heeft Wendela Mulder aangesteld als liaisonmagistraat voor het Verenigd Koninkrijk.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_267698944_S-74effa12
beeld: Depositphotos

De Brexit leidt tot tal van veranderingen in de onderlinge (handels)relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dat geldt ook voor rechtshulprelaties. Daarom heeft het Openbaar Ministerie nu ook een liaisonmagistraat aangesteld in Londen. Het OM heeft sinds 2014 een liaisonmagistraat in Italië (Rome) en sinds de zomer van 2019 ook in Spanje (Madrid).

Wendela Mulder, die onlangs naar Londen is vertrokken om deze functie te vervullen, was sinds 2019 advocaat-generaal bij het Ressortsparket Den Haag. Daarvoor werkte zij jarenlang als teamleider Fraude en senior officier van justitie bij het Functioneel Parket.

Essentiële schakel

Een liaisonmagistraat is een essentiële schakel tussen het Nederlandse en het buitenlandse OM waar de liaison is gestationeerd. Hoofdtaak is het bevorderen van de internationale samenwerking tussen de betreffende landen. Dit gebeurt onder meer via operationeel en strategisch overleg bij internationale opsporingsonderzoeken en de afhandeling van strafzaken. De liaisonmagistraten houden zich vooral bezig met grote zaken zoals internationale fraude, mensensmokkel, witwassen, internationale drugshandel, terrorisme en cybercriminaliteit.

Uitbreiding in de toekomst

Het OM wil de internationale samenwerking intensiveren, omdat criminaliteit niet ophoudt bij de landsgrenzen en steeds internationaler wordt. De noodzaak tot internationale samenwerking neemt daardoor ook toe, aldus het OM. Het is de bedoeling dat in de toekomst het aantal liaisonmagistraten in het buitenland verder wordt uitgebreid.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top