Nu ook op Spotify: het OM

Delen:

Foto: Depositphotos

De podcasts van het Openbaar Ministerie zijn nu ook te beluisteren via Spotify. Met de podcasts wil het OM de samenleving laten zien wat de organisatie doet. De doelgroep: mensen die zich interesseren voor het strafrecht. “Waarbij sommige podcasts interessanter zullen zijn voor rechtenstudenten en andere voor een wat breder publiek.”

Het OM communiceerde al via verschillende sociale media over rechtszaken, werkzaamheden en medewerkers. Zo neemt via Instagram elke week een andere OM-medewerker volgers mee in de wereld van het OM. Sinds afgelopen najaar vertelt het OM geïnteresseerden ook in podcasts over het OM. “Een podcast biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier wat dieper in te gaan op onderwerpen”, zegt persvoorlichter Bart Vis van het Parket-Generaal . “De ene keer is dit een afgeronde strafzaak, de andere keer een thema als mensenhandel of voorwaardelijke invrijheidsstelling. Ook kunnen officieren van justitie of andere OM’ers in een podcast vertellen over hun werk en dilemma’s die zij daarbij tegenkomen.”

Frequentie

De podcasts, die al via muziek- en podcastplatform SoundCloud te beluisteren waren, worden gemiddeld zo’n 430 keer beluisterd en hebben op dit moment 77 volgers. Sinds de plaatsing op Spotify is er volgens Vis nog geen toename te zien. “Momenteel worden de podcasts op Spotify gemiddeld zo’n 45 keer beluisterd. Het OM heeft wel meer volgers op Spotify, namelijk: 260.”

Het OM streeft ernaar elke maand een podcast te lanceren. De frequentie kan in de toekomst opgevoerd worden, aldus Vis.

Thema’s

De podcasts – een samenvoeging van iPod en broadcast – worden gemaakt door twee medewerkers van de afdeling communicatie van het OM met een radioachtergrond. De onderwerpen worden in onderling overleg met de parketten bepaald. Het OM probeert deze aan de actualiteit te koppelen. Tegelijkertijd wil het OM ook thema’s behandelen die volgens de organisatie aandacht behoeven. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de podcasts over versleutelde telefoons en mensenhandel. Thema van de eerste OM-podcast was ‘Tien jaar voorwaardelijke invrijheidstelling’. Daarin vertelt het hoofd van de afdeling die gaat over de vervroegde invrijheidstelling onder andere hoe het systeem werkt. Ook gaat hij in op dilemma’s waar hij mee te maken krijgt en het wetsvoorstel van minister Dekker, waarin de proeftijd wordt verkort tot maximaal twee jaar.

In juni is de achtste podcast geplaatst. Deze vijf minuten durende audio-uitzending gaat over motorclub No Surrender. Op 17 juni begon een strafzaak tegen vijf mannen die lid waren of banden hadden met deze motorclub, in de ogen van het OM een criminele organisatie. De mannen worden verdacht van ernstige mishandelingen en afpersing. De rechter heeft voor dit proces twaalf dagen uitgetrokken. Op 2 juli houdt de officier van justitie zijn requisitoir. In de podcast wordt de luisteraar meegenomen naar het industrieterrein waar het voormalig clubhuis van No Surrender was gevestigd. Daar vertelt een persofficier van justitie onder meer wat voor “unheimische situaties” op die plek hebben plaatsgevonden, en wat de zaak voor hem betekent.

Vis: “In de toekomst kunnen er ook podcasts komen waarin teruggeblikt wordt op afgeronde strafzaken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven