Nu ook oriëntatiepunten voor bestraffen jongeren

Delen:

19 juli Orientatiepunten jongerenJongeren, die worden berecht op grond van het jeugdstrafrecht, krijgen hun eigen oriëntatiepunten. Daarmee moet, net als bij de oriëntatiepunten die gelden voor volwassen criminelen, de straftoemeting landelijk beter worden afgestemd.

Volwassenen kregen achttien jaar geleden hun oriëntatiepunten, die werden opgesteld door het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS). Net als in het volwassenenstrafrecht kunnen rechters de jeugdoriëntatiepunten als handvat gebruiken om de straf te bepalen maar ze zijn er niet aan gebonden. Zij wegen naast de ernst van het misdrijf ook andere omstandigheden mee, zoals de gevolgen voor slachtoffers en de persoon van de dader.

Het jeugdstrafrecht, bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar, is minder dan het strafrecht voor volwassenen op vergelding gericht en meer op bijsturing, zoals begeleiding door de jeugdreclassering of verplichte behandeling. Voor jongeren vanaf 16 jaar kan de rechter besluiten toch volwassenenstrafrecht toe te passen, als hun ontwikkelingsniveau of de ernst van het misdrijf daar aanleiding toe geven. Omgekeerd kan de rechter jeugdstrafrecht toepassen op jongeren tot 23 jaar die minder ver zijn in hun ontwikkeling.

Strafrechters hebben ook afspraken op schrift gesteld om de rechtseenheid te bevorderen, bijvoorbeeld over het aantal dagen dat een jongere de cel in moet als een boete niet wordt betaald of een taakstraf niet wordt uitgevoerd.

Jeugdrechtadvocaat Astrid Klappe zegt het vreemd te vinden dat er nu pas oriëntatiepunten voor de jeugd zijn opgesteld. “Het idee was: voor jeugd moet je altijd maatwerk toepassen. Dat heeft landelijke richtlijnen mogelijk in de weg gestaan.” Toch is ze blij dat er nu richtlijnen zijn én dat de kinderrechter de mogelijkheid heeft ervan af te wijken. “Voor de rechtseenheid en de transparantie van de rechtsbedeling is het een goede zaak dat er richtlijnen zijn. Ook in de voorlichting naar cliënten toe. In de voorbereiding op de zitting kunnen we nu duidelijker communiceren welke afdoening hen te wachten staat.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven