De vakvereniging van rechters en officieren van justitie vindt het teleurstellend dat het departement, de Raad en het Openbaar Ministerie als werkgevers, niet meer verantwoordelijkheid nemen om tot een oplossing van het probleem te komen. “Zeker omdat iedereen het erover eens is dat de inschaling op basis van laatstverdiend salaris discriminatoir is.”
Geen alternatief
De NVvR zegt ‘lang en constructief’ te hebben gesproken met het departement, Raad en College en hen alle ruimte gegeven om met alternatieven te komen: “Helaas moeten we constateren dat er na anderhalf jaar overleggen nog steeds geen alternatief is dat uniform, transparant en controleerbaar is. Op dit moment heeft de NVvR de gesprekken met het departement, Raad en College opgeschort zolang er geen voorstel komt dat aan deze criteria voldoet.”
Emoties
In mei van dit jaar bleek al na een rondvraag door de NVvR dat er veel emoties waren bij haar leden over de onrechtvaardigheid en oneerlijkheid bij de inschaling van rechters en officieren.
Veel reacties kwamen van gerechtsjuristen en adjunct-officieren die zijn doorgestroomd naar een rio/oio-positie. Het gaat om medewerkers die ervaring hebben binnen de organisatie, die weten hoe de processen werken en vrijwel direct zwaar(der) worden belast: “Bij deze doorstromers overheerst het gevoel dat hun directe inzetbaarheid en relevante werkervaring niet wordt beloond met een passend salaris. Dit wordt ervaren als een ervaringsboete”, merkte de vakvereniging toen op in een bericht.
Bij de salarisonderhandelingen lijkt ook heel wisselend te worden omgegaan met de wijze van inschaling. Soms worden er salarisstroken opgevraagd en soms wordt er (al dan niet terecht) vertrouwd op de uitingen van de sollicitant. De NVvR kreeg zelfs signalen dat het laatst verdiende salaris helemaal geen rol speelt bij de inschaling of dat alleen het basissalaris werd meegenomen bij de bepaling van de hoogte van het laatstverdiende salaris.
Hoog tijd voor actie
De inschaling van rechters en officieren van justitie in opleiding heeft de afgelopen tijd veel stof doen opwaaien, stelt de NVvR: “Inmiddels is een onderzoek uitgevoerd, hebben gesprekken plaatsgevonden, is een manifest aangeboden, is er veel media-aandacht geweest en zijn Kamervragen gesteld. Daarnaast heeft de COR van de zittende magistratuur aangegeven dat het hoog tijd is voor actie. Jammer genoeg is er ondanks alle inspanningen nog steeds geen oplossing gevonden.”
De NVVR blijft hoopvol dat de aandacht die deze kwestie nu krijgt, uiteindelijk zal leiden tot de noodzakelijke veranderingen en roept de betrokken partijen op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Voorzitter Marc Fierstra in een videoboodschap op haar eigen site: “Ongelijke beloning raakt mensen in hun kern.”
Hij vertelt dat de NVvR denkt dat er een makkelijk alternatief is voor gelijke beloning. “Aanknopen bij de opleidingsduur. Omdat daaruit blijkt hoe inzetbaar iedereen is. Maar bij de werkgever lijkt een voorkeur te bestaan om in te schalen op basis van gewogen ervaring. In die voorstellen blijft alleen steeds ruimte bestaan voor discriminatie”, aldus Fierstra. De NVvR-voorzitter vindt het gênant dat een organisatie die zelf anderen de maat neemt, niet met een oplossing voor het probleem van de inschaling kan komen: “Ik had gehoopt op meer leiderschap. De werkgever is nu aan zet.”