Oefenrechtbank Leiden geopend

Delen:

Moot Court Zaal LR 1De zaal voor de oefenrechtbank van de Juridische Faculteit van de Universiteit Leiden is dinsdag 19 april feestelijk geopend. Een eigen zaal voor Moot Court is al jaren een wens van de faculteit, zegt prof. mr. Clementine Breedveld, hoogleraar burgerlijk recht en directeur Moot Court van Universiteit Leiden.

Moot Court is een verplicht vak voor alle Leidse rechtenstudenten in de bachelorfase. Ze schrijven een argumentenlijst, een rechtsgeleerde beschouwing en een pleitnota, en krijgen ook videotraining en training in retorica. Uiteindelijk ronden ze het vak af met een slotpleidooi. Een jury van praktijkjuristen beoordeelt hun voordracht onder meer op juridische analyse, argumentatie en retorische kracht.

De oefenrechtbank lijkt op een zaal in een echte rechtbank, met een tafel voor de rechters, de griffier en de officier van justitie en een spreekgestoelte voor de advocaten. Om het plaatje compleet te maken hangt er zelfs een portret van de koning. “Het maakt veel uit dat de oefenrechtbank echt lijkt,” zegt Clementine Breedveld. “Studenten zijn vaak nerveus, en het helpt dan als de entourage meewerkt. Als een zaal de look and feel van een rechtbank heeft, kun je je als student gemakkelijker verplaatsen in je rol en je beter concentreren. Het maakt het toekomstbeeld van de student goed zichtbaar.” De oefenrechtbank kan ook worden gebruikt door de pleitdisputen.

Opening Moot Court LR 3

De bouw en inrichting van de Moot Court is mogelijk gemaakt door 130 donateurs, die samen € 45.870 bijeenbrachten. Daaronder is Wolters Kluwer, de uitgever van onder andere Mr. en mr-online en een breed scala aan juridische titels. Naast een financiële donatie levert Wolters Kluwer de totale set Tekst&Commentaar in folio. Ook komt er een kast buiten de rechtszaal die plaats biedt aan de Wolters Kluwer Wisselbokaal. De winnaar krijgt zijn naam op de bokaal of een plaquette, plus een cheque van 250 euro, te besteden aan studieboeken van Wolters Kluwer.

Uitgever Tom Schoute van Wolters Kluwer zegt dat het bedrijf deze donatie doet in het kader van de aloude relatie met de Leidse universiteit en in het bijzonder de faculteit Rechtsgeleerdheid. “Maar ook vanuit onze betrokkenheid bij studenten, die wij zien als preprofessionals die ons later ook weer tegenkomen in hun werkzame leven. En niet te vergeten onze interesse in het juridisch onderwijs.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven