‘Officier begeleiden als topsporter’

Delen:

Beeld bij Officier begeleidenOfficieren van justitie die zware criminaliteit bestrijden moeten net als topsporters mentale coaching krijgen. Dat zegt voormalig officier van justitie Jo Valente maandag 8 februari in NRC Handelsblad in reactie op de kwestie rond de geschorste officier Lucas van Delft.

Van Delft, die in Brabant is belast met de bestrijding van grootschalige drugscriminaliteit, wordt ervan verdacht dat hij een valse melding deed van een moordcomplot tegen zichzelf.

Valente leidde in de jaren negentig onderzoeken tegen grote hasjbendes. In 1994 braken criminelen tijdens zijn vakantie in zijn woning in en namen dossiers mee. Valente bezweek onder de druk en vertrok naar het parket in Middelburg.

Hij vermoedt dat het OM tekort is geschoten in de begeleiding van Van Delft. “Je bent met zo’n taak maandenlang 24 uur per dag bezig. De druk en de stress zijn zeer groot. Met het thuisfront kun je inhoudelijk niets bespreken. Ook je onzekerheden en je zorgen over de veiligheid van je dierbaren en van jezelf kun je thuis moeilijk bespreken. Sporters die een topprestatie leveren worden in zo’n periode door coaches bijgestaan. Mogelijk dat coaching Van Delft had kunnen weerhouden deze noodsprong te maken.”

Valente zelf kreeg in de jaren negentig begeleiding van een politiepsycholoog.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven